Sådan anlægger du en flot have helt fra bunden

Når familien har taget det splinternye hus i besiddelse, er der endnu en drøm, der gerne skal gå i opfyldelse: En dejlig have, men kigger man ud af vinduerne, har den drøm mest karakter af mareridt, og forvandlingsprojektet ser umiddelbart temmelig uoverskueligt ud.

Find de naturlige ganglinjer

I første omgang gælder det om at skabe de rammer, der gør det muligt at realisere havedrømmene. Det er ikke det sjoveste arbejde i verden, men mens der ryddes op efter byggeriet, tager havedrømmene form. Man får en fornemmelse for sin nye grund, og det viser sig hurtigt, hvor de naturlige ganglinjer går. Dem er det en god idé at tage hensyn til, når du anlægger havegange.

Tag ukrudt i opløbet

Vurdér om jorden er kørt meget sammen af store maskiner. I så fald skal den løsnes i dybden, og det kræver professionel assistance. Hvis der er en ting, der er stensikkert, så er det, at ukrudtet vil myldre frem af den jomfruelige havejord. Det lyder mærkeligt, men et græstæppe kan faktisk være en hjælp i denne fase. Så græs i den del af haven, hvor du endnu ikke har planlagt bede osv. Græsset er til at fjerne, når du ved, hvordan resten af haven skal anlægges.

Hvad skal haven bruges til

Planlægningsarbejdet er straks sjovere end oprydningen. Lav en brainstorming, før du går konkret i gang. Hvad er det, haven skal bruges til? Daseliv? Fodbold? Hvordan ser den have ud, der dukker op for det indre øje? Skriv tankerne ned, og brug dem som udgangspunkt, når du anlægger haven.

Start med terrassen

Det er en god idé at begynde med at anlægge en terrasse og en lægivende beplantning rundt om den. I det hele taget er det en god idé at anlægge haven i etaper. Det gør projektet overskueligt. Begynd tættest på huset, og arbejd dig langsomt ud i hjørnerne. Tænk på verdenshjørnerne og på lys og skygge.

Siddepladser forskellige steder

Det er en god idé at etablere siddepladser flere forskellige steder rundt om i haven. Med terrasserne plottet ind på haveplanen, har du et udgangspunkt for at planlægge stiforløb og bede omkring siddepladserne, så der opstår rum i haven. Dermed får du skabt afgrænsede bede, der er overskuelige at passe.

De rigtige planter

Foto: Lotte BjarkePlantevalget er et spørgsmål om smag og behag, men også om de forhold, haven har at byde på. Vælg skyggetålende planter til husets nordside og planter, der klarer sol og tørke til sydsiden. Planter går ikke på kompromis med deres behov. Undgå sarte planter, indtil hækken giver læ.

Mest læste artikler