Besøg den charmerende lille have, hvor småt er lig med godt

Rækkehushaver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – mange har små haver, og Claus Dalby har besøgt en række over hele landet. Tag med på besøg i denne charmerende have på blot 360 kvadratmeter, og få Claus Dalbys 10 gode idéer til den lille have.

Første gang jeg stødte på Oles have, var på Instagram i 2016. Jeg var dengang på udkig efter små haver og faldt for Oles side, @oleshave­, der altid havde dagfriske billeder. Det er svært at tro, at haven ikke er mere end små 400 kvadratmeter, for der er flere siddepladser, frodige bede, buske, træer og hemmelige gange. Dette lille paradis har Ole skabt gennem godt 20 år. 

Barndomshaven

Ole er opvokset på landet og fortæller med smil i stemmen om forældrenes landbohave, der blev passet til perfektion med hakkejern, kultivator og rive. Ikke så meget af lyst, men mere af pligt. For det gjorde man bare, som Ole udtrykker det.

Allerede fra barnsben hjalp Ole til i haven og grundlagde sin kærlighed til blomster og frodighed. Sidstnævnte savnede han dog i den grad i forældrenes have, men han fandt den til gengæld i sin farbrors og tantes tæt beplantede parcelhushave, hvor der ikke var bar jord at se. 

Haveejer som 9-årig

Sin første helt egen have anlagde Ole i en alder af 9-10 år hjemme på gården ved stuehusets gavl. Det blev en lille mini­verden på 20-30 kvadratmeter, domineret af gange og forskellige stenanlæg, som Ole lagde om og ændrede på så hyppigt, at planterne sjældent nåede at komme i vækst, før de blev flyttet igen. 

Livslang drøm

Ole fortæller, at han altid har drømt om et lille hus med have, og i 1997 købte han huset i Køge, som han efter eget udsagn nærmest blev forblændet af. For ret beset bestod havens plæne mere af mælkebøtter end af græs, og rundt langs kanten anede man, at der engang havde været bede, som nu stort set var overtaget af skvalderkål. Men nogle gamle æbletræer og flere velvoksne buske gav haven et fortryllende skær, der straks kaldte lyse minder frem om sorgløse og selvforglemmende dage i barndommen.

Det var havens lidenhed, Ole i den grad faldt for, og han lod sig på ingen måde afskrække af mælkebøtter, skvalderkål og talrige andre ukrudtsplanter. 

Det første forår gik med at få renset haven. Hver kvadratcentimeter blev gennemgået for skvalderkål, og alle rod­stumper fjernet. Et stort arbejde, der dog blev hjulpet af havens ret sandede jord.

 I bunden af haven står en hvid bænk og venter indbydende på, at man sætter sig ned.

De første spadestik

Hen over sommeren begyndte Ole så at arbejde med havens udformning, og den lange, smalle grund blev inddelt i flere rum afgrænset af træer og buske. Og nøjagtig som i sin barndoms have anlagde Ole stier og arbejdede med sten, plantede og flyttede rundt; et arbejde, der strakte­ sig over flere sæsoner. Det var i de år, have­kunstneren Anne Just tonede frem på DR2, og hendes maksimalistiske stil betog Ole: Det gjaldt om at få dækket jorden.

Selvom det nu er mere end 20 år siden, Ole gik i gang med haven, har han hele tiden nye planer og idéer. 

Han siger selv, at han er et privat og også lidt indadvendt menneske med et ret udadvendt job. Så når han har fri, har han ofte brug for at trække sig ind i sig selv og tanke op. Det gør han i haven, og han nyder at lukke døren bag sig. Nogle har spurgt, om han vil åbne sin have for besøgende, men det finder han alt for intimt.  

Claus Dalbys 10 gode idéer til den lille have

1. Gennemtænk designet – det er ekstra vigtigt, når pladsen i haven er trang. 

2. Find inspiration på nettet. Instagram og Pinterest er sande guldgruber.

3. Søg eventuelt hjælp hos en havearkitekt.

4. Minimér græsplænen, og gør plads til stier og bede.

5. Etablér små siddepladser rundtomkring i haven med vekslende sol og skygge.

6. Vælg planter inden for en forholdsvis snæver farveskala.

7. Plant gerne i krukker. Fordelen er, at de kan flyttes rundt.

8. Tænk ikke blot på blomster, men også på løv. Både i bede og krukker.

9. Plant gerne slyngplanter – de skaber højde og frodighed i haven.

10. Plant små træer, gerne med spændende løv, der giver­ visuelle oplevelser. 

Små haver. Store drømme

Claus Dalby har besøgt 16 haver over hele Danmark og viser, hvor forskelligt haveejerne har indrettet sig. Bogens haver – rækkehus­haver, byhaver, parcelhushaver og kolonihaver – er alle under 400 kvadratmeter og i mange tilfælde noget mindre.

Den kendte havemand giver gode råd og tips til dem, der kun har en begrænset grund til rådighed. Alle haver er beskrevet med udførligt tegnede planer og billeder fra skiftende sæsoner. 

Mest læste artikler