Plant en prærie til din sensommerhave – sådan gør du

Et præriebed er et nemt, smukt og uhøjtideligt element, der sætter kulør på sensommerhaven. Læs opskriften på et smukt præriebed til din sensommerhave.

Sammensætningen skaber effekten

Din have behøver ikke være stor som en prærie, for at du kan skabe dit eget præriebed inspireret af de nordamerikanske vidder. Det afgørende er, at plantesammensætningen afspejler de naturlige plantesamfund på de kanter. Det er nemlig sammensætningen, der skaber effekten. 

Opskriften på et smukt præriebed

Ingredienserne i opskriften på et lækkert præriebed er masser af bølgende græsser med farverige stauder imellem. Det skal se naturligt og tilfældigt ud, så det gælder om at glemme alt om principperne for et traditionelt staudebed, og så bare blande høje og lave planter mellem hinanden.

Trives på tør jord

Det er nemt at komme i gang med etableringen af et præriebed, fordi det helst skal se tilfældigt ud. Det vigtigste er, at du vælger et godt sted, hvor der er masser af solskin, og hvor jorden ikke er for fugtig. 

Prærieplanterne er fra naturens hånd udstyret med god evne til at klare tørre og næringsfattige forhold, så når først planterne er plantet og rødderne har fået godt fat, behøver du meget sjældent vande i præriebedet. På samme måde er prærieplanterne tilpasset næringsfattige vækstbetingelser, så der er som regel heller ingen grund til at gøde dit præriebed.

Nemt at passe

Det almindelige sortiment af stauder omfatter faktisk mange planter, der har deres oprindelse på prærien. Purpursolhat, hestemynte og røllike for bare at nævne et par stykker.

Man kan vælge at gå 100 procent efter de helt rigtige prærieplanter, men der er jo
ikke noget i vejen for at tillempe plantevalget, når bare planterne sammen skaber den rigtige helhed.

I præriebedet gør det ikke noget, at stauderne vokser ind mellem hinanden eller sår sig selv. Det er bare med til at fremme helhedsindtrykket. Derfor er sådan et bed også nemt at passe. Plant så vidt muligt i ukrudtsfri jord, så det er prærieplanterne, der har overtaget fra starten. 

Når først planterne er vokset godt sammen, begrænser vedligeholdelsen sig til en årlig nedklipning af de visne toppe i foråret. Samtidig er det oplagt at fjerne de ukrudtstotter, der måtte have sneget sig ind i bedet.

Klip en præriebuket

De fleste af prærieplanterne har stærke, stive stængler, så opbinding er ikke nødvendigt i præriebedet. Til gengæld kan der bindes meget fine præriebuketter af stauder og græsser, der holder dejligt længe i vasen.

Lad frøstandene stå

Et præriebed er smukt en meget stor del af året, fordi både græsser og mange af stauderne står med de fineste frøstande, der bliver endnu finere, når de glitrer af rimfrost eller får kalotter af sne. Så vent endelig med at klippe stauderne ned i foråret.

Mest læste artikler