Nostalgisk vandpumpe kan gøre gavn i haven

En vandpumpe fra gamle dage er ikke bare smuk pynt i haven, den er også et rigtig godt alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

Foran pensionist Sonja Hougaard Jakobsens hus står en af de hyggelige, gammeldags, håndbetjente vandpumper, der kendes fra landet i fordums tid.

Sådan en, der stod over brønden, hvor folk hentede vand til madlavning og andre gøremål i husholdningen.

Sådan en, hvor folk skulle hive i det lange, krogede håndtag et par gange, før vandet løb ud gennem tuden og ned i spanden, gryden, kanden, eller hvad de nu havde taget med ud.

Sådan en, der står foran gården Katholt i filmene om Emil fra Lønneberg og ved langt de fleste hjem i de gamle, danske Morten Korch film.

Læs også: Regnvandstønde – sådan genbruger du regnvandet

Æstetisk og praktisk vandpumpe

Vandpumpen hos Sonja Hougaard Jakobsen er ikke bare en nostalgisk klassiker.

Den ser klassisk ud, men den er ny, og den er ikke blot til pynt. Den er en del af et regnvandsanlæg, hvor Sonja Hougaard Jakobsen samler og henter vand, og det er ikke bare til bede og blomster.

– Når jeg vasker bilen, bruger jeg også vand fra pumpen, og det samme til vinduesvask. Det er i øvrigt fortrinligt, for jeg slipper helt for kalkpletter på ruderne, fortæller hun i en pressemeddelelse fra danske kloakmestre.

Sådan er vandpumpen installeret

Vandpumpen er installeret oven på et vandmagasin, der er gravet ned i jorden. Magasinet kan rumme 750 liter vand og bliver forsynet fra husets tagrender. Dermed er installationen et smukt og æstetisk alternativ til de mere traditionelle regnvandstønder.

Vandpumpen er en god forsyningskilde

For Sonja Hougaard Jakobsen er det i lige så høj grad en god forsyningskilde i hverdagen.

– 750 liter svarer til 75 vandkander med 10 liter i hver, så jeg løber ikke sådan lige tør, konstaterer pensionisten, der fragter de tunge kander rundt i haven på en lille vandvogn.

Læs også: Sådan genbruger du regnvand med en regnvandstønde

Mest læste artikler