10 tricks der får haven sikkert gennem vinteren

Der er ikke meget at gøre i haven i vinterhalvåret, men det er her, grunden lægges til en hurtig og vellykket start på næste sæson. Vinteren kan være barsk ved haven, men med nogle enkle midler, kan du sikre din have mod skader og problemer til foråret.

Er du en af dem, som ikke er så begejstret for vinterkulden – er du ikke den eneste. Som du ved, har flere af dine planter i haven det svært i vintermånederne, da flere af dem tager skade af de kølige temperaturere. 

Vil du ikke lade dine planter lide i de kolde forhold, kan du med disse enkle metoder, hjælpe din have sikkert gennem vinteren, og give dine planter den bedste start på den næste sæson.

Græsplænen klippes sidste gang i oktober

Klip græsplænen for sidste gang, når temperaturen falder til under 7-8 grader. Indstil plæneklipperen, så græsset ikke klippes for kort, da det svækker græsplanterne. 4 cm er passende. Undgå at færdes på græsplænen, når det er frostvejr.

Visne blade mellem stauder og buske

Brug de visne blade til at beskytte stauder og buske i vinteren – og selvfølgelig på kompostbunken. Du bør dog rive blade sammen på græsplænen. Et sammenklistret lag visne blade udelukker lys og luft fra græsplanterne og risikerer at give skader.

Lug ukrudt, når du ser det

Selv om det er vinter, er der ukrudtsarter, der vokser og andre, der overvintrer som bladrosetter i jordoverfladen. Lug ukrudtsplanterne, når du støder på dem, så er du dem kvit og risikerer ikke, at de bliver til mange flere til foråret.

Fej sne af grenene

Sne på grenene af træer og buske ser smukt ud, men er en stor byrde for planterne at bære. Så stor at grenene risikerer at knække. Ryst derfor sneen af planterne før det går galt. De stedsegrønne er især udsatte.

Beskær de trækroner, der trænger

Tjek om frugttræernes kroner trænger til beskæring. Det er det nemt at vurdere, når grenene er nøgne. En tommelfingerregel siger, at der skal kunne passere en fodbold gennem kronen. Beskær altid grene helt tilbage til deres udspring.

Barrodede planter skal plantes uden for vækstsæsonen

Barrodede planter er planter, der ikke står i en potte eller på anden måde har jord om rødderne. Det er især hækplanter og roser, der fås som barrodsplanter, så trænger du til ny hæk, skal du plante i en frostfri periode i vinterhalvåret.

Ryd godt op i køkkenhaven

Oprydning er godt i køkkenhaven, så visne grønsager ikke bærer plantesygdomme videre til den næste sæson. Dæk jorden med kompost. Det luner og beskytter jordstrukturen og tilfører samtidig jorden næring og strukturforbedrende materiale.

Undgå plantesygdomme

Nedfaldsfrugt med sygdomssymptomer, rosenblade med stråleplet og de afskårne skud af hindbær og asparges hører ikke hjemme på komposten, men skal fjernes ikke bare fra planterne, men fra haven, da de kan sprede plantesygdomme.

Husk vinterdækning

Vinterdækning kan redde sarte planter fra vinterens kulde. Læg eksempelvis grangrene omkring plantens basis, som en beskyttende fodpose. Men vent til det for alvor bliver koldt. Fjern dækket igen så snart det bliver mildere, så du ikke risikerer, planten rådner, som følge af fugtige forhold under vinterdækket.

Lad visne staudetoppe stå

De visne stauder pynter i den vintertomme have. De indeholder frø, som småfuglene sætter pris på, og så luner og beskytter de staudens nye skud, der under jordoverfladen venter på, det bliver forår igen.

Mest læste artikler