3 ting du kan gøre i haven lige nu

Foråret er tiden, du igen kan komme ud i haven. Læs her hvilke ting du skal gøre lige nu.

Når haven vågner efter en lang vinter, kribler det hos mange i fingrene efter at komme i gang og få lidt jord under neglene.

Heldigvis er der masser af forberedelser til den nye havesæson at kaste sig over.

Det er dejligt at slette sporene efter vinteren og nyde alle de spirende tegn på forår.

1. Få gang i planteværkstedet

Hjemmedyrkede sommerblom­ster og grøntsager gør haven fin og frodig for små penge. Lige nu er det højsæson for at forvandle vindues­karme til væksthuse, hvor et mylder af planter kan forspires.

De fleste frø spirer godt ved stuetemperatur, men efter fremspiring har de spæde planter det bedst ved lidt kølige temperaturer. Det er forholdet mellem lys og varme, der bestemmer, om planterne bliver blege og rang­lede eller grønne og stærke. Så stil dine små planter i et køligt værelse med masser af sollys. 

2. Ryd op i staudebedene

Staudetoppene fra sidste år har set bedre dage, og nu er tiden inde til at få dem klippet ned. Det er et dejligt arbejde, hvor du virkelig kan se, hvor du er kommet til, og hvor stor en forskel din indsats gør.

Klip de tørre toppe af et par centi­meter over jorden, og nyd, hvordan nye skud pibler frem i jordover­fladen. Du kan eventuelt klippe de tørre toppe i småstykker og fordele dem rundtom i bedene, hvor de hurtigt formulder og fungerer som næringsgivende kompost. 

3. Gør forårshaven mobil

I princippet er det endnu lidt for tidligt at plante forårsblomster i krukker, for vejrguderne kan være lunefulde i marts. Men det er svært at lade være, for der er nu ikke noget, der skaber forårsstemning i haven som fine forårsblomster.

Også insekterne nyder godt af et tilskud af nektar. En god løsning på dilemmaet er at have små, mobile haver i krukker eller på bakker, der er nemme at flytte i ly, hvis det pludselig bliver frostvejr igen.

Mest læste artikler