Derfor skal du lægge alle kræfter i efterårshaven

Havearbejde forbindes typisk med foråret, men faktisk er efteråret den bedste årstid til at plante, beskære og luge. Lægger du alle dine kræfter i efterårshaven, får du meget mere tid til at nyde den til foråret. Find ud af, hvordan kræfterne skal fordeles i efterårshaven.

Sommeren er gået på hæld, og det betyder, at efterårets lune og fugtige jord skal udnyttes, så du kan få glæde af massevis af planter i haven til foråret. Du får altså et gevaldigt forspring på havearbejdet ved at klare nogle af opgaverne nu. Derudover giver den fugtige jord de bedste betingelser for både hækplanter, surbundsplanter og stedsegrønt til at rodfæste sig under jorden.

– I efteråret har vi den lune og fugtige jord og en høj luftfugtighed, som får planterne til at etablere sig optimalt under jorden. Det gør, at de kommer hurtigere i gang om foråret. Der er meget synlig forskel på planter, der er plantet i efteråret kontra foråret, siger Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama, i en pressemeddelelse.


PR-foto Plantorama.

Udnyt energien under jorden

Både frugttræer, bærbuske og hække har stået i fuldt flor gennem de lune sommermåneder. Nu begynder de at afmodnes, og det giver ro på planterne over jordoverfladen. Derfor kan planternes energi bruges på at etablere rodnettet under jorden. På den måde udnyttes al energien på en effektiv måde, hvis de plantes i efteråret. Når planterne vågner op til foråret igen er de altså godt rustet til den kommende vækstsæson.

Når jorden er fugtig er den også lettere at vande op og arbejde med, hvorfor surbundsplanter som rhododendron og planter som thuja, cypres, nåletræer og andet stedsegrønt bør plantes i efteråret. Alle disse planter har brug for en stabil start med en fugtmættet jord.


PR-foto Plantorama.

Der er flere gode grunde til at beskære i efteråret

For mange planters vedkommende er efteråret den bedste årstid til beskæring, da de stadig er aktive. Derfor kan planterne bedre hele såret, end hvis man venter til vinter, hvor de går i dvale, eller til foråret hvor man kan risikere at beskære friske skud.

Der er faktisk også en helt særlig grund til, at du ikke må beskære samtlige træer i kirsebærfamilien om foråret. Risikoen for smitte med svampe- og bakteriesygdomme ved forårsbeskæring er nemlig stor med træer som mirabeller, blommer, abrikoser, slåen, japansk kirsebær og laurbærkirsebær. Planter som vin, birk, løn, ahorn, valnød og kastanje skal ligeledes beskæres i efteråret, da de afgiver for meget væske, hvis de beskæres på andre tidspunkter af året.


PR-foto Plantorama.

Lug og læg løg

Efteråret er også et godt tidspunkt til at luge ukrudt, der let slipper den fugtige jord. Du forhindrer samtidig ukrudtet i at smide sine frø. Bekæmpes det i efteråret bliver mængden, du skal slås med, selvfølgelig markant mindre til foråret, hvor det er langt sværere at få det op af den tørre jord.

Du skal også huske at fange en af de skønne solskinsdage, trække en sweater på og gå i haven for at lægge dine blomsterløg. Vær altid opmærksom på at lægge løgene, så den spidse ende peger opad. Ellers risikerer du, at der ikke kommer blomster til foråret.

Ikke alle blomster tåler frost. Derfor er det vigtigt at undersøge det, inden du lægger løgene. Dahlia og begonia lever ikke godt i kulden, mens du sagtens kan sætte hyacinter, tulipaner, påske- og pinseliljer, krokus og scilla. Du kan læse mere om hårdføre planter, der kan klare vinteren her.

Denne artikel er oprindeligt udgivet 12. oktober 2020 og genudgivet i anledning af efteråret 2022

Mest læste artikler