Grundlæg blomsterfloret nu
Prydløg er gode i staudebedet
Prydløg har en ret tynd løgskal og skal i jorden hurtigst muligt efter indkøb, så de ikke risikerer at ligge i et varmt bryggers og tørre ud. Når de en gang er etableret i haven, fungerer de ligesom stauder, der kommer igen år efter år. De passer rigtig godt ind i staudebedet, hvor blomsterkuglerne kan danse højt over stauderne, mens ingen kan se de triste blade, der hurtigt visner ned. Til gengæld er blomsterstandene også nærmest grafisk smukke efter afblomstring.
Den rigtige afstand og dybde
Læg løgene med en afstand på omkring 30 cm. En tommelfingerregel er, at løgene skal graves ned i en dybde, der svarer til tre gange løgets højde. Dermed skal de store løg af fx den smukke hvidblomstrede turkmensk prydløg, Allium stipitatum ’Mount Everest”, lægges i omkring 20 centimeters dybde, hvor løgene er godt beskyttet.
Nemme og flotte efterårskrukker
Læg hvidløg i jorden nu
Hvidløget udvikler sig fra et enkelt fed. Køb læggehvidløg, og del dem i individuelle fed, der lægges i 10 cm dybe render og dækkes med jord. Løgene spirer og kan i milde vintre stå med grøn top allerede i det tidligste forår. Høst dem, når toppen begynder at gulne, men før den vælter. Hvis løgene bliver i jorden, deler de sig og skyder igen, så der udvikler sig en hel hvidløgsmark.
Grønne tips til haven nu
– Høst de porrer, du skal bruge, og lad resten stå
– Læg fejlfri frugt på lager
– Tag knolde af dahlia op, hvis de skal genbruges
– Plant træer med flotte høstfarver
– Fortsæt med at luge
– Ryd op og gør rent i drivhuset
– Klip græs for sidste gang i år
– Vend rundt i komposten
– Fjern nedfaldne blade fra plænen
– Saml frø
– Læg brugt krukkemuld på komposten
– Plant prydgræsser