Gøremål i haven i oktober

Beskæring af hindbær, drys frø i haven, læg tulipanløg, frem med alpeviolen og årets sidste græsklipning. Det er de blot nogle af de gøremål, haven inviterer til i oktober.

Beskær dine hindbærbuske

Hvis du dyrker sommerhindbær, skal de skud, der har båret i år, fjernes, så der bliver plads til nye skud fra grunden. Det er de skud, der bærer næste års hindbær. Tynd ud i skuddene, så der er seks til otte skud pr. plante. Efterårshindbær bærer på årets skud. Det betyder, at du skal skære alle skud ned til grunden. Nye skud dukker frem til foråret.

Søde efterårskrukker med alpeviol

Alpeviol, der hedder Cyclamen på latin, er en populær stueplante i efterårsmånederne, men de kønne planter i rosa, røde og hvide farver er også meget velegnede som krukkeplanter. Så længe det ikke fryser hårdt, holder de bedre ude ved de kølige temperaturer end inde i stuen. Brug dem i søde efterårskrukker sammen med andre af sæsonens kuldetålende krukkeplanter. Stil krukken under et udhæng i meget regnfulde perioder, så planterne ikke får for meget vand, men sørg for at holde jorden jævnt fugtig. 

Nu skal du samle frø

Havens blomster og stauder sætter masser af frø nu. Nulr frøstanden mellem fingrene, så frøene drysser ud. Næste sommer har du gratis planter. Du kan selvfølgelig samle frøene ind, så du har helt styr på, hvor de nye planter kommer, men du kan også drysse frøene ud over et område, hvor beplantningen gerne må være lidt tilfældig.

Vælg en dag med tørt vejr til din frøjagt, og læg frøene til tørre efter høst, før du fylder dem i papirposer. Fugtige frø rådner let, og så får du ikke noget ud af dem. Læg eventuelt en lille pakke silicagel, som dem du finder i nye tasker og pilleglas sammen med dine frø. Det opsuger eventuel fugtighed.

Læg tulipanløg nu

Det ser smukt ud, når løgblomsterne spiller sammen med de farver, der i øvrigt præger bedet. Tulipanløg lægges i huller, der er tre gange løgets højde i dybden. Læg et løg i hvert hul med spidsen op og dæk med jord. Det er en god idé at lægge tulipanløgene mellem stauder, der kan dække for løgtoppen, når den efter afblomstring skal visne.

Mos i potterne

Når du køber en plante, kan du opleve, at jordoverfladen i potten er helt dækket af flade, grønne blade, hvorfra der nogle gange rejser sig tynde stilke med stjerneformede strukturer på toppen. Der er tale om almindelig lungemos, der tilhører gruppen af levermosser. Moslaget er et tegn på, at planten har stået længe i potten, men gør ikke som sådan skade på planten. Hvis moslaget er meget kraftigt, er det en god ide at tjekke plantens generelle tilstand en ekstra gang, så du ikke får en plante, der fx lider af næringsmangel, med hjem. Det er nemt at fjerne lungemos laget i forbindelse med plantningen, og det volder ikke efterfølgende problemer i haven.

Flere tips i oktober:

 • Klip græsset for sidste gang i år
 • Det er årets bedste plantetid lige nu
 • Tiden er inde til at plante hvidløg
 • Forårsblomstrende stauder kan deles nu
 • Ryd op i køkkenhaven, efterhånden som grøntsagerne høstes. Planterester gør gavn i komposten, og du kan spare dig selv for meget lugearbejde til foråret, hvis du rydder op nu.
 • Gør rent i drivhuset – ud med planterne og vask glas og sprosser.
 • Giv nyplantede træer en støttende pæl til hjælp i de kommende efterårsstorme.
 • Lugesæsonen er ikke forbi – det betaler sig at gøre en indsats: Det ukrudt, du luger nu, kommer ikke igen
 • Flyt de sarte planter ind i varmen
 • Høst æbler og prøv opskriften med hasselback-æbler
 • Destruer frugtmumier
 • Destruer sygdomsramte rosenblade

Mest læste artikler