Gøremål i haven i april – prikling, stauder og rodukrudt

I april er det bl.a. tid til at prikle de planter om, som blev sat til forspiring i vindueskarmen i marts. De skal have hver deres potte at gro i. Stauder og krydderurter skal klippes ned, og der skal ryddes op i bedene. Det er også en god idé at fjerne al rodukrudt på plantestedet, hvis du vil plante nyt, selvom det kræver en hårdnakket indsats.

De spæde planter skal udvikle sig

Når spirerne myldrer op af jorden i potter og bakker, der er sat til forspiring i vindueskarmen, er tiden inde til at sikre, at de spæde planter udvikler sig til stærke eksemplarer, der er godt rustet til at blive plantet ud i haven, når temperaturen er steget lidt mere. Der bliver hurtigt trængsel i bakkerne, og det betyder, at planterne bruger deres kræfter på at konkurrere om lys, vand og næringsstoffer.

Prikling – sådan gør du

Planterne skal prikles om, som det hedder. Det vil sige, de skal skilles fra hinanden og have hver sin individuelle potte at gro i. Vælg små plasticpotter eller jordpotter, der er smarte, fordi de kan plantes direkte ud i jorden, så rødderne ikke bliver forstyrret endnu engang. Plant i spirejord med lavt næringsindhold, så du ikke risikerer svidninger på rødderne, og sørg for at jorden er gennemvandet, før du planter.

Slå hele klumpen af små planter ud af bakken og skil dem forsigtigt fra hinanden uden at ødelægge rødderne. Lav et plantehul med en priklepind eller en blyant og sænk rødderne ned i hullet. Priklepinden er en god hjælp til at styre processen med. Tryk jorden let til omkring planten og vand efterfølgende, så der er god kontakt mellem jord og rødder.

Undgå lange, ranglede planter

Det er vigtigt at planterne placeres så lyst som muligt og meget gerne køligt. For lidt lys og høje temperaturer resulterer i lange, ranglede planter, der ikke har den styrke, der skal til for at klare livet under åben himmel.

Den nemme: Ryd op i bedet

Tiden er inde til at klippe stauder og krydderurter ned og få ryddet op i bedet. Klip så tæt på jordoverfladen, du kan, men pas på ikke at skade de friske skud, der er dukket frem mellem de visne stængler.

I stedet for at lægge staudetoppene på komposten, er det en god ide at lade dem gøre gavn i staudebedet med det samme. Klip de visne toppe i små stykker og fordel dem mellem stauderne. Der vil de langsomt blive nedbrudt og forsvinde, mens den næring, der er indlagret i de døde plantedele frigives som gødning til de levende planter.

Den svære: Rodukrudtet skal udryddes

Skvalderkål, kvik og andet rodukrudt hører til haveejerens mareridt. Hvis du vil plante nyt, er det en god idé at kæmpe lidt for at udrydde rodukrudtet på plantestedet. Men det er ikke nemt, og det kræver en hårdnakket indsats.

Problemet er, at enhver lille rodstump, der efterlades i jorden, har potentiale til at blive til en ny plante.

Derfor skal så meget af rodsystemet som overhovedet muligt graves op. Brug en gravegreb og fingrene, så du ikke skærer rødderne over og gør problemet større.

Grønne tips i april

  • Plantetid for buske, træer og stauder
  • Plænen skal klippes for første gang
  • Ukrudtet myldrer frem – lug det før det spreder sig
  • Så køkkenhaven til
  • Klip græskanterne, det får haven til at se veltrimmet ud
  • Plant afblomstrede krukkeløg ud i haven
  • Riv mos af plænen
  • Så salat, radiser, persille og andre nødvendigheder i køkkenhaven
  • Sæt majs, bønne og squash til forspiring
  • Knib toppen af forspirede ærteblomster, så de forgrener sig
  • Flyt rundt på selvsåede stauder
  • Sæt fart i jordbærplanterne med en plasttunnel
  • Hold øje med den iberiske dræbersnegl, og sæt ind med bekæmpelse nu
  • Klip visne hortensia blomster af lige under blomsterstanden
  • Klip lavendler ned til de nederste friske blade

Mest læste artikler