Gøremål i haven i august

Tænk på naboen, når du har grønsager til overs og bind en buket af havens dejlig blomster. Selvom det er den sidste sommermåned, er der masser af glæder ved haven. Få flere ideer til gøremål med idényts haveekspert.

Klip skønne havebuketter
Havens b lomsterflor er på sit højeste, og du kan roligt klippe løs til buketter både i stauder og sommerblomster, så du tage en selvkomponeret buket med som værtindegave. Det får bare planterne til at danne endnu flere blomster, når de ikke skal bruge kræfter på at udvikle frø! Blomsterne holder bedst, hvis du klipper dem først på dagen, når planterne er mest saftspændte, og straks sætter dem i vand.

Grav løgene op og få flere blomster
Normalt er det ikke nødvendigt at grave løg af påske- og pinseliljer op, men med årene kan klyngerne blive så tætte, at blomstringen begynder at tage af. Så hjælper det at grave løgene op. Brug en greb. Løgene kommer op i en klump, der med forsigtighed deles. Plant løgene med større afstand i en dybde svarende til tre gange løgets størrelse.

Foto

Få gaven fra haven
Når man sår køkkenhaven til på en dejlig forårsdag, sker det næsten altid, at man får sået flere grøntsager, end familien kan nå at spise. Resultatet er en overflod af lækre, sunde, grøntsager. Brug dem som gave, når du skal i byen. Det ser flot ud og er en god gave hos enhver, der ikke er lige så velforsynet som du.

Foto: Lotte BjarkeGem løgene til vinter
Hvis du vil gemme dine løg til vinter, er det vigtigt, at de er helt tørre, før du lægger dem på lager. Løft løgene fri af jorden med en greb i en tør periode, og lad dem ligge på jorden i en uges tid. Derefter kan du lægge dem i åbne kasser – helst med trådnet i bunden – og stille dem varmt og tørt, indtil toppene er tørret ind og er nemme at fjerne. Først da begynder den egentlige lagring, der kan ske i fx sække ved lave men frostfri temperaturer.

Netop nu i haven

  • Klip afblomstrede blomster af dahlia, så blomstrer de mere.
  • Sæt klippehøjden op på plæneklipperen i lange tørkeperioder.
  • Så friske forsyninger af pluksalat, rucola og radise.
  • Luget ukrudt, der er be­gyndt at sætte frø, hører ikke til på komposten.
  • Giv gødning for sidste gang i år.
  • Hvis kartoffeltoppene får mørke pletter, har de nok kartoffelskimmel. Klip toppene af, ellers breder det sig ned i knoldene.
  • Kartoflerne vokser ikke mere men eftermodner i jorden, så de kan lagres.

Mest læste artikler