Gøremål i haven i slutningen af maj

Nu er blomsterne sprunget ud, alle træerne har fået blade, og så er det om at komme ud i haven og få lavet det hyggelige havearbejde. Få idéer til gøremål med idényts haveekspert.

Solsikkekerner kan blive til mange solsikker
Hvis du fodrer havens fugle med solsikkekerner i vinterhalvåret, kan du være sikker på, at der spirer en underskov af solsikkeplanter frem under foderbrættet, når det bliver forår. Du kan flytte de spæde planter til andre, mere passende steder i haven.

Solsikkekerner kan blive til mange solsikker

Grav dem forsigtigt op, når de har fået de første blade efter kimbladene, og plant dem i jord, der er løsnet omkring plantehullet og befriet for ukrudt. Vand grundigt, og sørg for, at planten ikke tørrer ud i den første tid efter plantning. Den sætter frø sidst på sommeren, så du kan høste solsikkekerner til næste vinters fodring.

Gør krukkerne rene og put ny krukkemuld i
Omsider er tiden inde til, at du risikofrit kan tilplante krukkerne med sommerblomster. Gør krukkerne rene og smid gammel jord på komposten. Plant altid i frisk, ny krukkemuld, som er grundigt gennemvandet. Havejord har ikke noget at gøre i krukker-ne. Plant kun planter, hvis rødder ser friske ud, så planten kan etablere sig i krukken.

Silkehale er en anderledes krukkeplante

Ny plante til krukkerne
Silkehale (Ptilotus) er en anderledes krukkeplante, der nu også kan fås her til lands. Blomsterstandene spiller i lyslilla og sølvgrå farvetoner, og den enkelte blomsterstand holder længe.Silkehale stammer fra Australien. Det betyder, at den har det bedst med en solrig placering og samtidig er meget tørketolerant. Vand og gød moderat.


Tryl med tagetes
Tagetes er en plante, som mange elsker at hade – måske på grund af dens specielle og stærkt krydrede duft. Spørgsmålet er, om det er rimeligt at hade den. Duften er nemlig så kraftig, at den forvirrer skadedyr, der ellers er hurtige til at finde frem til planterne i køkkenhaven og drivhuset. Derfor er det en god idé at så tagetes mellem grøntsagerne.

Tagetes er en plante med en stærk duft

Det flotte judastræ
Judastræ (Cercis) har et væld af purpurrosa blomster på de nøgne grene før løvspring fra sidst i april. Senere springer de smukt hjerteformede blade ud. Det kan lade sig gøre at dyrke judastræ i danske haver, men træet er sart, så du skal finde det varmeste sted i haven. Det kan evt. espalieres op ad en sydvæg. Træet foretrækker let og porøs jord.

Judastræ har hjerteformede blade

Haven netop nu:

  • Sæt klippehøjden på græsslåmaskinen ned.
  • Husk at vænne forspirede planter gradvist til livet ude gennem afhærdning.
  • Så majs, squash, bønner og andre varmekrævende grøntsager.
  • Giv rododendronen gødning, hvis den ser bleg og gusten ud. Giv altid kun surbundsgødning til rododendron. Andre gødningstyper er der kalk i, og det tåler de ikke.

Læs også: Solsikker – sådan bliver de 5 meter høje

Mest læste artikler