Gratis planter: 3 tips til haven i maj

Maj måned er den officielle afslutning på foråret, og dermed en afrunding på alle de vidunderlige forandringer, der sker i naturen denne sæson. Læs hvordan nogle af sæsonens planter skal håndteres nu, og hvordan du får gratis planter.

Mon ikke de fleste haveejere kan blive enige om, at maj er en favoritmåned?

Set fra haven er verden blevet lysegrøn, og de nyudsprungne træer og buske danner den fineste kulisse for tulipaner og forårsstauder, der nærmest synes at blomstre om kap, akkompagneret af fuglefløjt.

Selvom naturens forandringer i foråret er ved at være i mål, er der stadig mange ting i haven, du skal nå i maj. 

1. Find de gratis planter

Det hele vokser, så du næsten kan høre det nu. Det gælder både krudt og ukrudt, så det er højsæson for lugning for at give haveplanterne et forspring i forhold til ukrudtet. 

Men far ikke alt for voldsomt frem. Der kan nemlig på overraskende steder gemme sig værdifulde, selvsåede planter, der er værd at redde, før hakkejernet går til angreb. Mange stauder og sommerblomster sår sig selv, og selvsåede planter er jo lig med gratis planter. Grav dem forsigtigt op, og plant dem eventuelt i potter, til du finder ud af, hvor de skal stå. Eller giv dem som gave til én, der ikke er lige så heldig som dig.

2. Hærd sommerblomsterne

De forspirede planter fra vindueskarmen kan endnu ikke 
udplantes, men det er en god idé
 at forberede dem på, at de snart
 må forlade den beskyttede tilværelse inden døre. De skal gradvist
 vænnes til såvel skarpt sollys
 som vindens tag i stænglerne, så
 de ikke får et chok og går til, når 
dagen kommer. 

Begynd hærdnin
gen ved at stille planterne udenfor på en mild dag en times tid eller to. Stil dem i læ og ikke i direkte sol. Forlæng gradvist opholdet under åben himmel de kommende uger, men tag planterne ind om natten. Efterhånden får de tilstrækkelig styrke og hård hud til at kunne stå på egne ben. 

3. Plant krukkerne til

Nu kan du risikofrit plante sommerblomster i krukker. Det betaler sig at være omhyggelig, for det øger chancen for at få blomstrende krukker hele sommeren. Sæt planterne i en balje vand, før du planter. Plant kun i krukker med et drænhul i bunden, og læg eventuelt et drænlag af potteskår eller lecakugler nederst i krukken. 

Plant dine nye planter i ny krukkemuld. Undlad at fylde jord helt op til kanten – så er krukken ikke til at vande. Glemmer du at gøde krukkeplanterne regelmæssigt, er det en god idé at tilføre langtidsvirkende gødning, samtidig med at du planter. Så behøver du ikke spekulere mere på det. 

Mest læste artikler