Sådan får du haven i form efter ferien – haven i august

Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig, fordi du ikke har været hjemme til at standse det. Her får du en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe haven på fode igen efter ferien. 

Haven i august: Få haven i form efter ferien

Med lidt hurtig – og strategisk – førstehjælp, kommer haven snart på fode igen efter ferien. Se, hvad du kan gøre her!

Giv førstehjælp til den ferieramte have

Stauder og roser kan se hærgede ud. Klip de visne blomster af, det pynter med det samme. Stauder, der er helt afblomstrede, kan klippes ned, så skyder de som regel igen med fint, grønt løv og byder måske på en ekstra blomstring.

Sådan kan krukkerne reddes

Hvis krukkeplanterne er tørret ud, står de ikke til at redde, men hvis bladene stadig er grønne, kan du forsøge at klippe de visne blomster af, så finder du måske et hold friske knopper nedenunder. Alternativt er det en hurtig opfrisker til krukkerne at skifte de gamle sommerblomster ud med friske nye sensommerblomster.

Klip græsplænen á flere omgange

Selvom græsplænen står i fuldt flor, er det ikke nogen god idé at klippe den helt ned. Så kommer den til at ligne en vissen stubmark. Klip i stedet i flere omgange, først med høj klippehøjde, derefter gradvist ned ved de følgende klipninger.

Ukrudtet har haft kronede dage, og du kan alligevel ikke nå det hele samtidig med vasketøjet efter ferien, så begynd med at plukke det blomstrende ukrudt. Dermed eliminerer du en sand ukrudts-tsunami.

Den lette: Klip frøstande af, og undgå ukrudt

En del blomster, sår sig selv så effektivt, at de kan udvikle sig til en ukrudtsplage. Hvis du vil undgå det, gælder det om at få klippet frøstandene af, før frøene modner. Også selv om de er dekorative. Det gælder fx stauder som akeleje, jakobsstige, stjerneskærm, fingerbøl og løvefod, sommerblomster som morgenfrue og stolt kavaler og også krydderurter som merian, citronmelisse og dild.

Den svære: Flere sommerfugle i haven

Hvis du drømmer om flere sommerfugle i haven, er det en god idé at plante varieret, så der er mange nektarrige planter at trække på. Sikre sommerfuglemagneter er sommerfuglebusk, purpursolhat, lavendel, pragtskær, kinesisk sankthansurt og de fleste kurvblomster.

Flere grønne tips til haven i august

– Så et nyt hold bladgrønt

– Klip beskadigede frugter af frugttræerne

– Beskær ribs og solbær 

– Klip toppen af tomatplanterne

– Klip udløbere af jordbærplanter

– Høst spiseløg

– Del tætte klynger af narcisløg

– Del forårsblomstrende stauder

– Hak nyspiret ukrudt

– Giv gødning for sidste gang i år

– Klip skimmelramte kartoffeltoppe ned

– Lav flere lavendler med stiklinger. 

– Så to-årige sommerblomster

Mest læste artikler