Haven i februar

Se hvad haven bringer af gøremål i februar måned.

Smukke blomster
Februar kan være sej at komme igennem med sne, frost og kulde. Men der er planter, der sætter kulør på årstiden, når de blomstrer midt i vinterkulden. Samtidig får de forårs-humøret til at stige et par grader, så hvis de ikke allerede er i din have, er det værd at notere nu, så du kan få dem plantet, så snart det bliver plantetid. En planteslægt, der er storleverandør af vinterblomstrende arter, er Helleborus med julerosen som den mest kendte.

Klip 2 gange om året
Blåregn kan drille lidt, når det gælder blomstring. Den bedste blomstring opnår du ved at klippe den to gange om året. Første gang midt på sommeren og anden gang her i februar. Nu skal du afkorte skuddene, så de kun har 3-4 knopper tilbage. Det giver plads til, at de lange blomsterklaser kan hænge frit ned og for alvor komme til deres ret. Du kan klippe de sideskud, der er dannet i løbet af den seneste sommer, mens ældre skud danner plantens skelet.


Kræsne egern
Egernet har ry for at plyndre fuglereder for æg og unger. Men det er noget ufortjent, for meget tyder på, at det kun er et lille mindretal, der plyndrer reder. Egernet er overvejende vegetar. Frø og knopper fra nåletræer udgør det meste af føden, men også bog, agern og nødder er vigtige fødeemner. Egern gæster gerne foderpladser, og overraskende nok har det vist sig, at mange egern foretrækker solsikkefrø frem for både hassel- og jordnødder. Som et af de eneste danske pattedyr er egernet aktivt i dagtimerne.

Gi’ en hånd
Is og sne er hård kost for træer og buske. Det tynger grenene især på stedsegrønne, så de kan knække. Gi’ planterne en hånd og børst nyfalden sne af, før den bliver til tung tøsne.

Forår i posten
Foråret kommer med posten, hvis du bestiller spændende frø fra frøkatalogerne, der lige er udkommet, eller fra en af de mange internetbutikker.

Tidligt forår inden døre
Mens du venter på, at havens forårsblomstrende buske og træer springer ud, kan du snuppe dig et lille forskud på fornøjelserne. Ude i haven venter planterne på, at temperaturen stiger, men de er faktisk klar til at springe ud. Der-for er det ingen sag at drive grene af fx forsytia, blodribs, japankvæde, fuglekirsebær og magnolie. Klip grenene af med en beskæresaks men undgå at øve vold mod busken. Stil vasen køligt et par dage, før du tager den ind i den varme stue.

Pebret fornøjelse
Det er ikke indviklet at dyrke sine egne peberfrugter og chilier. Men hvis du vil dyrke dem fra frø, skal du i gang i go’ tid. Planterne er nemlig længe om at udvikle sig, så hvis man kommer for sent i gang, kan de simpelthen ikke nå at bære frugt. Så frøene i fugtig spiremuld. Dæk med plast. Stil potterne lyst ved stuetemperatur.

Flotte ben
Vinterhalvåret er velegnet til udføring af beskæringsarbejde. Opstamning er en særlig form for beskæring, der kan give haven helt nyt liv. Store, gamle buske og dominerende stedsegrønne kan med enkle midler forvandles til graciøse træer med stamme(r) og krone. Find grensaven eller -saksen frem og begynd nedefra med at fjerne grenen helt inde ved stammen. Sørg altid for at klippe parallelt med ringen, der dan-ner en krave omkring grenens basis. Det sikrer, at såret, der opstår, når grenen fjernes, hurtigt heles. Fortsæt med at fjerne de nederste grene, til du er tilfreds.

Perlehyacinter på spring
Hvis man en gang har sat løg af perlehyacint i sin have, kan man glæde sig over de søde blå blomster år efter år. Og glæden vokser, for de breder sig flit-tigt. Derfor kan man roligt grave små klynger af perlehyacinter op for at sætte lidt fart i tingene med tilskudsvarme. Selv om der er et stykke tid til planternes naturlige blomstringsperiode, er de lette at finde, for de grønne blade skyder tidligt frem. Sådan en klynge perle-hyacinter pynter inden døre eller i en krukke ved hoveddøren, hvor blomsterne efter et kortvarigt varmetilskud fx i en udestue holder sig længe.

Netop nu!

  • Tjek de overvintrende dahliaknolde tit og fjern straks knolde, der viser tegn på råd.
  • Velomsat kompost gør nytte omkring roser og andre af havens buske – dog ikke i surbundsbedet.
  • Så snart frosten slipper sit greb, fjernes vinterdække omkring planterne.
  • Undgå al færdsel på græsplænen i frostvejr.
  • Lad de afblomstrede erantis udvikle frø, der kan sprede sig i haven.
  • Husk at fodre fuglene og stil friskt vand ud.

Mest læste artikler