Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det bedst at vande, når det regner – læs om hvorfor her. Og så er det nu, du kan plante majs ud i bedet, men du skal plante dem rigtigt for at få succes med dem. 

Planterne får de bedste vilkår

Foto: Lotte BjarkeDu får en bedre høst, hvis du tynder ud i planterne i juni. Baggrunden er, at frugt og grøntsager har brug for både lys, vand og næring nok, hvis de skal udvikle sig optimalt. Det betyder, at der skal tyndes ud i rækkerne af fx gulerod, rødbede, pastinak, selleri og fennikel. Lug forsigtigt de overskydende planter væk med fingrene og tryk jorden let på plads. De lugede minigrøntsager er både delikate og dekorative i salatskålen.

Der skal være plads mellem frugterne

Det samme gælder æble-, pære- og blommetræer. I begyndelsen af juni aborterer de en del af de overskydende frugter, men ofte er der stadig for mange tilbage. Da må de overskydende frugter knibes eller klippes bort, selv om det gør helt ondt. Husk, du får færre men større og bedre frugter ud af øvelsen. Brug den tommelfingerregel, at der skal være cirka en håndsbredde mellem de tilbageværende frugter.

Vand haven i regnvejr

Det bedste tidspunkt at vande have på, er faktisk, når det regner. Dels sparer det på vandet, fordi fordampningen er i bund, dels får du en bedre vanding ud af det, fordi regnvand og vandingsvand i fællesskab fylder rodzonen op.

Det er langt bedre for planterne sammenlignet med sporadisk sjatvanding, der typisk kun gør det øverste jordlag vådt. Dermed søger rødderne ikke i dybden, og dermed er de langt mere følsomme for efterfølgende udtørring end grundigt vandede planter, hvis rodnet har søgt i dybden.

Plant majs i grupper

Foto: Lotte BjarkeMajs er ligesom squash og bønner varmekrævende grøntsager, men nu er tiden omsider inde til at så eller plante forspirede planter ud under åben himmel. Det er ikke svært at dyrke majs, men det kræver lidt kendskab til majsplanternes biologi.

Majsblomsterne bestøves af vinden, der bærer pollen fra plante til plante. Hvis planterne står på række, og den fremherskende vindretning i bestøvningsperioden er på tværs af rækken, flyver pollenet bort til ingen verdens nytte, og du får ingen majskerner. Sørg derfor for at så eller plante majs i grupper i stedet for på række. Der skal være 40-50 cm mellem planterne.

Grønne tips nu

Foto: Lotte BjarkeDæk kålplanter med insektnet

Hyp kartoflerne

Hold ukrudtet nede

Gød krukkeplanterne

Knib tomatplanternes sideskud

Knib visne blomster af sommerblomster

Fjern vildskud fra roser

Gød plænen

Foryng forsytia

Høst krydderurter til tørring

Beskær rododendron

Plant dahlia ud

Knib første blomst i peber og chili

Læs også: Blommetræer – Få tips til at dyrke blommer med succes

Mest læste artikler