Haven i marts

Læs her, hvad der sker i haven i marts måned.


Plantetid

Rododendron, der plantes nu i frostfri jord, blomstrer om 1-2 måneder. Rododendron skal plantes i speciel jord uden kalk. Det er vigtigt, at du vander mulden grundigt, før du planter. Imens sættes planten i en spand vand, så den rigtigt kan suge til sig. Hæld en kande vand på mulden og vend godt rundt med en greb. Gentag til mulden er gennemvåd og plant så. Rododendron må aldrig plantes dybere, end planten stod i potten.
Fotos: Lotte Bjarke

Sneglefri zone

De såkaldte dræbersnegle bliver aktive igen, så snart temperaturen stiger, og inden længe vil de være klar til at lægge æg. Derfor er det en god idé at begynde bekæmpelsen nu. Er du snegleramt, kan et sneglehegn rundt om fx køkkenhaven skabe en sneglefri zone i din have, hvor du kan ha’ salaten i fred. Ferramol er et effektivt sneglebekæmpelsesmiddel.

Fotos: Lotte BjarkeGiv blomsterne et forspring
Det betaler sig at så sommerblomsterne i bakker i vindueskarmen allerede nu. Det giver planterne et forspring frem for frilandssåede, så de er klar til at blomstre tidligt og længe. Det gælder fx ærteblomster, Lathyrus odoratus. De skal helst sås i høje potter, så rødderne kan udvikle sig i dybden. Så de store frø enkeltvis og dæk dem med et par cm jord. Hold jorden fugtig, men ikke våd, for så rådner frøene. Når spiren dukker op, går det stærkt. Først kommer kimbladene og så de første løvblade. Knib eller klip topskuddet af de spæde planter lige over det første par løvblade. Det får planten til at forgrene sig og blive kraftig. Gentag en gang eller to, og du har perfekte planter, der er klar til at give masser af blomster. Plant ud sidst i maj.

Husk netop nu!

  • Læg kartofler til forspiring – stil dem et lyst sted i æggebakker.
  • Gød græsplænen, før sæsonen begynder.
  • Det ukrudt, du luger nu, volder dig ikke kvaler senere på foråret.
  • Lug ukrudt og fjern sten fra køkkenhaven og mas knolde med riven.
  • Det er nu, du kan flytte fejlplacerede buske og mindre træer.
  • Trim planter, der har været i vinterhi inden døre. Giv dem gradvist mere vand og gødning.

Mest læste artikler