Lapning af græsplænen
Bare pletter i græsplænen er ikke noget særsyn efter vinteren. Men de er heller ikke noget kønt syn. Heldigvis er der en god og effektiv løsning på problemet, og du kan selv lave det lappegrej, der skal til for at slippe af med hullerne.
Brug færdige græslapper
Græsfrø kan købes i små poser til eftersåning af plænen. Du kan så frøene direkte i de bare pletter, men en hurtigere og mere driftssikker løsning er at lave færdige græslapper, der plantes ud i hullerne og i princippet fungerer ligesom rullegræs, der kan anvendes, når du har brug for at etablere en ny plæne hurtigt og sikkert.
Sådan laver du græslapperne
Det er nemt at lave gode græslapper. Alt hvad du skal bruge er græsfrø, spiremuld og flade bakker med huller i bunden som fx renvaskede kødbakker.
2. Så et tyndt lag græsfrø i bakken, tryk dem let til i overfladen og drys et ganske tyndt lag spiremuld over. Græsfrø spirer hurtigt, og snart har du den fineste minigræsplæne i bakken.
3. Sørg for at vande den jævnligt og klip græsset et par gange med en saks eller kantklipper, der bruges som plæneklipper. Det får græsplanterne til at forgrene sig, så lappen bliver tæt og stærk.
5. Vand grundigt efter udplantning.
Tag ukrudtet i opløbet
Der behøver ikke være ret meget varme i luften, før frøukrudtet spirer lystigt frem i både køkkenhave og blomsterbede. Det kan du udnytte til at komme godt fra start i kampen mod de påtrængende ukrudtsplanter.
Stop ukrudtet, før det blomstrer og sætter frø
Frøukrudtets vigtigste våben er deres evne til at sætte frø i hundredevis på rekordtid. Frø, der hver især kan blive til en ny ukrudtsplante. Derfor er der en stor gevinst ved at gå på ukrudtsjagt med hakkejern og fingerlugning netop nu. Så længe ukrudtsplanterne ikke når at blomstre og sætte frø, kan de ikke sprede deres efterkommere i hele haven.
Forårslugning i staudebedene
En forårslugning i fx staudebedene er samtidig en god arbejdsmæssig investering, fordi stauderne netop nu skyder frem med friske skud, der snart vil skygge for jordoverfladen, så ukrudtsplanterne ikke kan spire frem.
Sådan luger du i
køkkenhaven
Gratis vintergækker på en enkel måde
Sæsonen for vintergækker er forbi for i år, men hvis du drømmer om at få mange flere af den søde forårsbebuder i haven, kan du få det ganske gratis lige nu. Den eneste forudsætning er, at du allerede har en tue af vintergækker i haven.
Vintergækker vokser i tuer, fordi deres løg deler sig år efter år. Det betyder, at der bliver flere og flere planter i tuen, og efterhånden kan der faktisk blive så meget trængsel i tuen, at det går ud over blomstringen.
Få flere vintergækker
Hvornår: Vintergækker skal helst graves op og deles, mens bladene endnu er friske og grønne.
Redskab: Brug en gravegreb og stik den ned et stykke fra tuen.
Sådan gør du
– Vip hele tuen op, og del den i små bundter, der graves ned hver for sig med det samme i samme dybde som hidtil.
– Vand de nyplantede tuer, så der bliver god kontakt mellem jord og rødder.
– Og lad så bare bladene visne ned, mens du glæder dig til næste forårs nye tuer af fine, hvide vintergækker som det første tegn på forår.
Vintergækker kan formere sig selv
Hvis der pludselig dukker en vintergæk op af sig selv, er det formentlig en selvsået plante. Vintergækker danner frø, der sår sig selv, så når du ser frøstanden udvikle sig som en dråbeformet kugle, skal du endelig lade den være i fred. Frøformering er en anden men noget mere langsommelig vej til flere, gratis vintergækker.
Læs også: Læg rullegræs på den rigtige måde
Læs også: Græsfrø – alt om at så græs og gøde græsplænen korrekt
Læs også: Eftersåning af græs – sådan fornyer du din græsplæne
Læs også: Vintergæk – sådan dyrker og deler du vintergækker