Godt træ til dine havemøbler

Tropisk hårdttræ, FSC-træ, teak, hardwood. Det er vigtigt, at vælge det rigtige træ til havemøblerne, hvis du gerne vil have, at de holder længe. Se her, hvordan du finder rundt i de forskellige træsorter.

Svært at vide, hvad man køber
Betegnelserne på træsorten i havemøbler er mange, og det kan være svært at vide, hvad du egentlig får med hjem, når du køber nye møbler. Men én ting er sikkert. Havemøbler står ude i al slags vejr. De bliver indtørret af solen og fugtet af regnen, og belastet af at blive siddet på og flyttet på hele sommeren.

Du ved det først efter fem år
Så hvis træet ikke er i god kvalitet, og hvis møblerne er konstrueret dårligt, så de begynder at rokke, holder de ikke ret længe. Det kan være vanskeligt at tjekke kvaliteten af havemøblerne af træ – du kender den i realiteten først, når du har haft dem i fem år. Så det bedste råd er at købe dem fra en anerkendt producent med en veldokumenteret beskrivelse af materialerne.

Stil spørgsmål

Stil spørgsmål der, hvor du køber møblerne, kig dem nøje
efter i samlingerne – og tjek materialerne.
Her er nogle af de ting, du kan spørge om/tjekke selv:

Tjek træsorten
Første vigtige spørgsmål er: Hvilken træsort er havemøblerne lavet af. Her er der bogstaveligt talt tale om en jungle, som kan være svær at gennemskue, ofte er træsorten ganske enkelt ikke opgivet.

Betegnelsen “hårdttræ”

Betegnelsen “hårdttræ” eller “tropisk hårdttræ” er hverken en anerkendt træsort eller et kvalitetsstempel. Betegnelsen kan dække over mange forskellige træsorter; og de behøver ikke være egnede til havemøbler i dansk klima!

FSC-mærket
At træet er FSC-certificeret har ikke noget med træets holdbarhed at gøre. FSC-mærket, der står for Forest Stewardship Council, fortæller udelukkende, at træet er skovet på lovlig, miljørigtig og bæredygtig vis – men derfor behøver det hverken at være i god kvalitet eller egnet til havemøbler. Faktisk er dokumentationen for de mere ukendte FSC-certificerede træarters egenskaber ofte direkte mangelfuld i forhold til danske normer.

Kernetræet bedst
Det er vigtigt, at havemøblerne er af kernetræ. Hold­bar­heden for en træsort er altid bedst for kernetræet, og ved udendørs formål er det derfor afgørende, at træet har en høj kerneandel.

Kend dit træ

  • Teaktræ Er den mest holdbare træsort til udendørs brug, da træet i sig selv er olieholdigt og svampenedbrydende. Men også her kan der være tale om forskellige kvaliteter. Det billige teaktræ er ofte unge, tynde træer med meget splintved. Det giver træ, der kan sprække, og hvor holdbarheden er tvivlsom.

  • Jatoba Træet er orange til mørkbrun – splinttræet er gråbrunt til pink. Jatoba er en hård og tung træsort med god holdbarhed i dansk klima. Jatoba skal overfladebehandles.

  • Rød meranti Træet er rødligt til rødbrunt og er middel tungt. Jo dybere farvetone – jo længere holder træet. Træet kræver overfladebehandling med olie/maling/træbeskyttelse.

 • Nyatoh Træet er gulbrunt til rødbrunt. Holdbarheden over for vejrlig, svampe og insekter er moderat og kræver god vedligeholdelse med olie/maling/træbeskyttelse for at klare sig i haven.

 • Sipo Træet har en dyb, mørk, rødbrun farve. Træet er middel tungt. Kerneveddet har god holdbarhed, når det bliver overfladebehandlet med olie/maling/træbeskyttelse.

 • Robinie Lyst Gyldent træ med meget lang holdbarhed. Kan enten stå ubehandlet, hvor det med tiden bliver sølvgråt – eller det kan holdes gyldent med olie.

 • Europæisk lærk Lærketræ er en lys træsort. Træet har god holdbarhed men bør grundbehandles og gerne passes med olie eller evt. males. Bliver dog ofte sort af skimmel.

 • Nåletræ Havemøbler af fyr og gran klarer sig udmærket i danske haver, hvis de bliver grundigt overfladebehandlet med træbeskyttelsesmiddel eller maling, der også gør det væsentligt nemmere at holde overfladen ren og pæn.


Tjek træet

Tropisk træ er ikke nødvendigvis holdbart. Der er tre vigtige rettesnore for, om træet er egnet til havemøbler:

 • Densitet – der er træets tæthed. Angives som kilo pr. kubikmeter. Når træet har en vis tyngde, giver det fingerpeg om, at det er hårdt og ikke så nemt bliver skrammet.

 • Naturligt olieindhold/modstandsdygtighed – der gør træet vejr-, svampe og insektbestandigt.

 • Hvor meget træet udvider sig / krymper, når luftens fugtighed ændrer sig.

Mest læste artikler