Rens dine gamle havemøbler

Selv om træhavemøblerne er blevet anløbne og sorte, vil det i de allerfleste tilfælde være muligt at få dem pæne igen. Se her, hvor lang tid det sådan cirka vil tage, og hvad du skal bruge udover trærensemiddel, en stiv børste og en god portion knofedt.

Hvor lang tid tager det at rense havemøbler af træ?

Det har vi sat os for at finde ud af. Vi er gået i lag med det klassiske sortiment af havemøbler, som de fleste haveejere har stående på terrasen: Et havebord og et sæt stole. Arbejdet strakte sig over to dage. På den første dag handlede det om af vaske skidt af og rense møblerne. Den næste dage blev brugt til at påføre olie på træmøblene og give havemøblerne den endelige finish.

Skylle og skrubbe havemøbler

Kl. 10.00 – 10.30
Stil dig i skyggen og gør haveslangen klar. Først skal møblet skylles grundigt med slangen. Så smøres hele fladen ind i et tykt lag trærens. Start ovenfra. Hvis træet er meget anløbet – som her – skal midlet bruges ufortyndet.
Derefter skrubber du træet, til alt det sorte er væk, skrub i årernes retning. Gryde-svampen er god til genstridige pletter og kanter. Rense-midlet er ætsende, så brug beskyttelsesbriller og gummihandsker.

Anvend neutraliserende plejemiddel

Spuling og vask af beskidte havemøbler.
Kl. 10.30 – 10.45
Hvis du bruger en to-komponent strategi skal træet nu smøres over med et middel, der neutraliserer det første middel, og desuden bleger træet og fremhæver træets naturlige lød. Det skal påføres “vådt i vådt” – og det er vigtigt, at træet ikke når at tørre imellem lagene. Smør et tykt lag på, og skrub fladen en gang til.

Kl. 10.45 – 11.00
Skyl træet med masser af vand, samtidig med du skrubber – også undersiden. Rejs evt. bordet op, så bordfladen er lodret, så løber vandet nemmere fra.

Rensning af havestole

Rensning af havestole.
Kl. 11.00 – 11.30
Gentag processen på stolene. Det er vigtigt at gøre møblerne færdige et ad gangen, så træet ikke tørrer undervejs. Stil så møblerne et sted, hvor de kan tørre helt igennem – allerhelst i solen.

Påfør olie på tørre havemøbler

Næste dag – 30 minutter

Det er vigtigt, at møblerne er helt tørre, før de får olie. Vælg en olie, der passer til træsorten.
Smør træet ind i et tykt lag olie med en klud eller en pensel. Smør mere olie på de områder, hvor træet mættes med det samme. 

Tør olie væk af havemøbler

20 minutter efter
Efter ca. 20 minutter skal den overskydende olie tørres bort med en ren klud. Husk: olieklude er selvantændende, så pas på dem. Brug ikke ren, rå linolie; det tiltrækker skimmelsvamp, så møblerne hurtigt får sorte pletter. Desuden klistrer rå linolie i ugevis, efter det er smurt på.

Så lang tid tog klargøringen af havemøblerne

Så er rengøringen og træbehandlingen af havemøblerne færdig. Processen strakte sig over to dage: Så meget tid brugte vi:
  • 1. dag: halvanden time.
  • 2. dag: 50 minutter + 20 minutters ventetid = 1 time og 10 minutter:
  • Arbejdstid i alt: 2 timer og 40 minutter

Vælg trærensemiddel

Der findes flere rensemidler på markedet. Nogle systemer består af et enkelt produkt, hvor møblerne renses i én arbejdsgang. Andre – som vi har brugt – kræver to arbejdsgange. Vælg det rigtige produkt til netop dit bord, og følg brugsanvisningen.
 
Nogle produkter kan benyttes på både teak, fyrretræ og alle typer hårdtræ, mens de ikke må anvendespå egetræ. Andre midler er kun til fyrretræ/gran. 

Indboforsikring dækker tyveri af havemøbler

Din indboforsikring dækker, hvis en tyv stjæler: 
  • Havemøbler
  • Havegrill
  • Udekøkken
Der er ikke særlige forsikringskrav om, at de skal være låst inde om natten eller fx låst sammen. Det er altid en god idé at kunne dokumentere ejerskabet til det stjålne med kvitteringer eller fotografier/videoklip. 

Pas på fliserne når du renser havemøbler

Undgå at rense havemøbler på din flisebelægning. Det olieholdige skyllevand kan lave pletter på belægningen. Husk også, at rensemidlet kan ætse “rene” pletter på træ, så hold god afstand fra træterrassen og andet træ i haven. Husk at placere møblerne et sted med ordentligt afløb.

Tjek gummilisterne på havemøblerne

Har dine møbler gummilister mellem brædderne, skal du tjekke, om de kan tåle rensemidlet, før du går i gang.

Mest læste artikler