Sådan laver du en sjov skammel til haven

Det er nemt at lave en sjov udendørs skammel med facon som en svamp: Sæt en skumhynde på toppen af en træstub, der beklædes med voksdug, så den kan holde til at stå ude. Følg vores trin for trin-vejledning.


Beklæd skamlen med voksdug, så den kan stå ude

Når træstubben skal stå ude det meste af sommeren, skal voksdugen kunne tåle fugt. Derfor er det vigtigt, at du vælger en voksdug, der er helt “lukket”. Det vil sige, at den ikke kun må være en coated eller en textil/hør-voksdug. Vælg derimod en pvc-voksdug, hvor overfladen er helt blank, nærmest lakeret – netop det gør, at vandet vil prelle af.

Det skal du bruge:

 • Træstubbe
 • Voksdug
 • Lim
 • Koldskum
 • Brødkniv og hobbykniv
 • Hæfteklammepistol

Billige skamler
Voksdug fås i mange varianter på nettet, og priser ned til 25 kr. per meter. Skumhyndens pris afhænger af, hvor hård en hynde, du vælger. Du kan købe skumhynder i stofbutikker eller købe en skummadras og skære op – regn med min. 100 kr. for en hynde på 5 x 60 x 120 cm.

Sådan gør du: Nancy Gerber

Tegn træstubben af
Stil træstubben på skumhynden, og tegn omkredsen af. Når cirklen er tegnet af, lægges ca. 5-10 cm til hele vejen rundt, og du tegner en ny cirkel. Jo større cirkel du laver på skummet, jo større sædepude og paddehat får du.

Nancy GerberSkær skummet ud
Tykkelsen på skummet er også afgørende for, hvor stor, rund og høj paddehatten bliver. Vi har brugt en skum på ni cm og klippet to cirkler for at få endnu mere højde på. Skær cirklerne ud med en brødkniv. Derefter limer du de to cirkler sammen. Lad limen tørre, inden du fortsætter.

Nancy GerberMål voksdugen ud
Du skal måle godt efter for at finde den rigtige diameter på voksdugen. Du kender allerede diameteren på skumhynden – dertil lægges højden af hynden til i begge sider. Dernæst skal du måle underkanten af skummet og ind til træstubben, da voksdugen skal ned omkring og ind til stubben og sættes fast. Når du har målt, lægges der yderligere fem-seks cm til, så der er overskydende stof at sætte hæfteklammer i. Klip voksdugen ud med en stofsaks, der er ordentlig skarp.

Nancy GerberHæft voksdugen fast
Lim skumhynden fast til træstubben – og lad tørre, inden du går videre. Bagefter skal voksdugen hæftes på hele vejen rundt i kanten af træstubben, lige under skummet. Det bedste resultat opnår du ved at bruge en hæfteklammepistol. Den er let at arbejde med, og du kan bruge den anden hånd til at rette stoffet til, inden du slår næste klamme i. Det er vigtigt, at du bruger rigeligt med hæfteklammer, så kanten lukkes godt, og der ikke kan trænge fugt ind til skumhynden. Hænger der noget overskydende voksdug tilbage, så brug en hobbykniv til at skære det væk.

Gode tips

 • Tegn cirklen på voksdugen: Brug en blyant med en snor. Snorens længde er cirklens radius.
 • Voksdug med prikker fås i mange farver. Lav hver træstub i sin egen farve.
 • Brug rigeligt med hæfteklammer rundt i kanten, så den bliver lukket helt til. På den måde kan fugten ikke trænge ind og ødelægge skummet.
 • Vælg træstubbe i forsk. højder, så skamlerne passer til forskellige personer.
 • Brug skamlerne i haven – placér dem omkring en bålplads, sæt dem i dit yndlings-siddested eller brug dem som et skulpturelt indslag.
 • Skab ekstra farvespil ved at vælge voksdug med forskellige mønstre til de forskellige skamler.

Mest læste artikler