Vedligehold dine havemøbler

Solen er hård ved havemøbler – men også sved og fugt kan påvirke havemøbler negativt. Få gode råd til, hvordan du vedligeholdelser dine havemøbler så de får nyt liv.


Beskyt havemøblerne mod solen

Havemøbler af træ og andre naturlige materialer skal behandles med en olie med uv-filter, som beskyttelse mod solens stråler. Møblerne har også brug for beskyttelse mod udtørring, der kan betyde revner i møblerne.
  Foto: GAP Photo
  Vejr og vind udtørrer, derfor er træbeskyttelse meget vigtig.

Træet flosser
Vinden udtørrer træ og andre naturmaterialer, derfor er det vigtigt, at du påfører møblerne en beskyttende overflade, fx i form af olier eller træbeskyttelse (enten transparent eller dækkende), så de ikke revner eller får “flosset” overflade.

Beskyt mod sved
Sved sætter også sine spor på havemøblerne – eller især på havehynderne, som jo normalt er den del af havemøblet, der har nærkontakt med kroppen. Du kan behandle hynder og møbler med tekstiloverflader med forskellige smudsafvisende produkter.

Fjern bladene, så undgår du råd på møblerne
Almindeligt snavs i form af fx jord og sand, der sidder fast på havemøblerne, samt efterårets blade, der får lov at blive liggende, kan også påvirke dine havemøbler. Blade bør altid fjernes, så der ikke opstår “fugtlommer” under dem, hvor der igen kan opstå råd og svamp i vinterens løb.

Rengør havemøblerne løbende
Det er altid en god idé løbende at rengøre sine havemøbler, så svamp, råd og snavs ikke får lov at få fodfæste. I den forbindelse kan du nå langt med bare vand og sæbe.
Har du havemøbler af træ, skal du af og til tjekke og stramme skruer og bolte, så møblerne hele tiden er stabile.
Er bolte og skruer ikke strammet, kan møblerne blive vredet fra hinanden.

Udskift eventuel bolte og skruer
Hvis bolte og skruer i dine møbler efterhånden er blevet så medtagede og/eller slidte, at det er nødvendigt at udskifte dem, så husk, at de nye skal være en anelse større end de gamle, for at de kan få ordentligt fat i de oprindelige skruehuller.

Beskyt også hynder og puder
Selv om du måske ikke umiddelbart tænker på det som et havemøbel, så bør du også overveje at beskytte hynder, puder og andre tekstiler med tekstilimprægnering. Der kan fås specielle udgaver til udendørs brug. Imprægneringen af tekstilerne beskytter mod solen – så hynder og puder ikke så let falmer – og det bliver nemmere at holde hynderne rene.

Midler til møblerne

 • Møbelolie: Der finde forskellige mærker og typer. Tjek altid, hvad producenten af dine havemøbler anbefaler.
 • Møbelgrunder: Bruges til nye møbler, inden der behandles med andet.
 • Møbelmaling: Beskytter mod fugt og slid. Kan give møblerne et helt nyt liv, hvis du skifter farve.
 • Træolier: Bevarer træets udseende og beskytter mod fugt, men ikke alle beskytter mod uv-lys.
 • Klar lak: Giver god fugtmodstand og også en god beskyttelse mod slid. Beskytter mod slitage.
 • Pigmenterede midler: Beskytter mod uv-lys, giver fugtmodstand og beskytter mod slitage.
 • Sæbe og knofedt: Kan hjælpe dig et langt stykke hen ad vejen, når det drejer sig om at gøre havemøbler rene.
 • Stenpolish: Er en flyd­ende specialvoks, til bl.a. granit, marmor og natursten. Giver en blank, hård og vandafvisende overflade, der tåler varmt vand uden at skjolde eller ændre farve.
 • Plastrens: Fjerner fedtet belægning, der er opstået pga. snavs fra luft og vand m.m.
 • Polérmiddel: Kan give matte plastikmøbler et helt nyt liv.
 • Vinylspray: Til bilen, men kan også friske slidte plastikmøbler op, når de er gjort rene.
 • Redskaber: Slibesvamp, olieringssvamp, pensler, diverse klude og rengøringsmidler. Stå på et stabilt underlag, når du behandler havemøblerne.

Mest læste artikler