Vedligeholdelsesfri havemøbler – fra rattan til rustfrit stål

Det boomer med havemøbler, som du hverken behøver at bruge tid eller kræfter på at vedligeholde. For eksempel møbler til haven lavet af plastik, der ligner træ, eller havemøbler i granit eller aluminium. Se fordele og ulemper ved alle moderne former for vedligeholdelsesfri havemøbler.

Havemøbler med et minimum af vedligeholdelse

Havemøbler med et minimum af vedligeholdelse

Du behøver ikke at lede længe efter havemøbler, som kun kræver et minimum eller måske slet ingen vedligeholdelse, og som kan stå ude hele året. I år er der flere af dem på markedet end nogensinde før. Aluminium og stål – gerne i kombination med holdbare træsorter – er kommet for at blive.

Nye typer af plastikmøbler

Plastikmøbler i utallige udgaver er blevet det store hit. De gode gamle formstøbte plastikstole og -borde har fået en opblomstring, ligesom møbler i flettede plastfibre i vid udstrækning har erstattet de gammeldags forgængelige kurvemøbler.

Styr på materialerne

Når du skal vælge dine nye havemøbler, kan det være rart på forhånd at vide lidt om de mange forskellige materialer, møblerne kan være lavet af. Læs vores guide over aluminium, granit, plastikflet, plastik der ligner træ, formstøbt plastik, teak, texteline og stål – der alle har det tilfælles, at de er så godt som vedligeholdelsesfrie.

Havemøbler i aluminium – rustfrit og let

Aluminium er det mest almindelige metal i naturen.

Fordele: Det er et let og stærkt materiale, der er rustfrit, hvorfor møblerne kan stå ude hele året. Aluminium vejer ikke særlig meget.
Ulemper: Metallets grålige overflade er ikke så spændende at se på. Møbler, hvor aluminium er kombineret med fx træ, er langt at foretrække.

Granit – nu også til havemøbler

Stenart som især bruges til havebænke. Men der er også dukket havemøbler op, der kombinerer en granitbordplade med stel af metal, fx aluminium.
Fordele: Granit er uforgængelig og kan tåle frostvejr. Desuden står natursten godt til de grønne omgivelser.
Ulemper: Man skal nøje overveje, hvor fx bænken skal stå, da granit ikke er sådan at flytte rundt på.

Havemøbler i forarbejdet plastik

Når det gælder de mange forskellige møbler af forarbejdet plastik, er det vigtigt før køb at sikre sig, at de er UV-testede. Det er nemlig din garanti for, at materialet er gennemfarvet og farveægte og dermed ikke blegner i sommersolen.

1. Plastikflet – tynde fibre og bånd af plast

Polyrattan, SunLoom, Petan, Shin-totex og Hularo: En række forskellige tynde fibre og bånd af plast, som bruges til flettede havemøbler.

Fordele: Fletværket ligner til forveksling traditionelt kurveflet, men er langt mere hårdfør over for vind og vejr samt meget let at rengøre og ofte også smudsafvisende.
Ulemper: Mangler nok den charme, som fletmøbler af naturmateriale har.

2. Polywood – et plastmateriale, der ligner træ

Et stærkt plastmateriale der imiterer div. træsorter eller malede træmøbler. Kaldes også artwood, nonwood og aintwood.

Fordele: Du kan få møbler med træ-look, som ikke kræver den samme vedligeholdelse som rigtig træ. Desuden fås møblerne i flere farver.
Ulemper: Møblerne får ikke den ofte smukke
patina, som rigtig træ opnår med tiden.

3. Formstøbt plastik – nu i masser af farver

I 1980’erne og 90’erne var plastikmøblerne frem for
alt hvide – i dag findes de i en bred palet af farver.

Fordele: Hvis kvaliteten er god, og plastikken kraftig,
er møblerne yderst holdbare og vejrbestandige. Plastikstole er som regel også lette at stable og flytte rundt på. Der er tale om meget billige havemøbler.
Ulemper: Møbler af tynd kvalitet har det med at sprække, og hvide plastikmøbler kan godt være lidt sarte. Det er ikke en god idé at efterlade dem i direkte sollys, da du risikerer, at glansen forsvinder, og møblerne bliver modtagelige over for snavs. Plastiksiddemøbler kræver som regel også hynder for at være behagelige at sidde på.

Læs også: Regnvandstønde – sådan genbruger du regnvandet

Havemøbler i teaktræ

Fordele: Blandt de mange træsorter til havemøbler er teak en af de mest holdbare og vedligeholdelsesfrie, da træet i sig selv indeholder megen olie.
Ulemper: Havemøbler i teak bliver uden behandling sølvgrå og til sidst næsten sorte. Nogle synes, det er smukt, andre vælger at give møblerne en oliebehandling. Teak er også relativ dyr.

Texteline – kunststof til stolesæder

Kunststof som i vid udstrækning anvendes til stolerygge og -sæder.

Fordele: Materialet er meget holdbart, stærkt, vejrbestandigt og rart at sidde på, da det giver ventilation til kroppen. Og det tørrer relativt
hurtigt efter en regnbyge.
Ulemper: Som regel er texteline ensfarvet, så hvis du er til de store mønstre, skal du vælge klassiske siddemøbler med stof i ryg og sæde.

Havemøbler i rustfrit stål

Stål er et blandingsmateriale, der primært består af jern. Ønsker du havemøbler i stål, så skal det tillige være i rustfrit stål.

Fordele: En god kvalitet af rustfrit stål ruster ikke.
Ulemper: Slid og ridser på galvaniseret stål vil gøre stålet sårbart overfor rust.

Mest læste artikler