Måske har du allerede bemærket, at der er blevet mere stille på din villavej. I så fald har du været vidne til den lydløse revolution, der de seneste år har bevæget sig fra have til have i det ganske land.
Indtrængerne er bevæbnet med batterier, og de indvarsler en tid, hvor du ikke længere risikerer at få din morgenkaffe spoleret af en pludseligt brølende benzinmaskine, der insisterende fælder et æbletræ.
“Det giver slet ikke mening at købe en benzindreven havemaskine længere. Med mindre du ligefrem ejer en park”, siger Martin Mogensen, testredaktør på Gør Det Selv.
Med sin baggrund som både uddannet elektriker og journalist er det ham, der står for at teste alle maskiner og skrive værktøjshistorierne for det næsten 50 år gamle magasin.
Han holder derfor konstant et vågent og kritisk øje med de nyeste havemaskiner på markedet og kan derfor uden tøven fastslå, at de benzindrevne havemaskiner falder som dominobrikker netop nu.
Plæneklipper med batteri? 36 V-batteri ændrer spillet
Årsagen til den lydløse haverevolution er, at de nyeste batteridrevne havemaskiner nu har fået så store batterier, at de kan beskære lige så tykke grene og klippe lige så højt græs som de benzindrevne.
Tidligere var batterierne på 18 volt, og flere haveejere måtte med disse letvægtere sande, at maskinerne ikke havde saft og kraft nok til en hel hæk eller plæne.
Med de nye batterier på 36 volt er det anderledes. Maskinkraften er øget betragteligt, og havearbejdet kan derfor også overstås hurtigere.
“Det er som at gå fra en billig til en dyr hårtrimmer, hvor du kan barbere håret af første gang uden at skulle køre frem og tilbage flere gange. Dermed sparer du også tid”, forklarer Martin Mogensen og konkluderer:
“Nu kan batterierne rent faktisk konkurrere med de gammeldags maskiner, som jo forurener og er pisseirriterende i et villakvarter”.
Beskærersaks med batteri
En anden batteridrevet nyhed blandt haveredskaberne er den elektriske beskærersaks. Den er med sit 18 volts batteri så stærk, at den overflødiggør både den traditionelle havesaks og ørnenæbbet.
“De grene, du normalt kan have svært ved at klippe over, tager den uden problemer. Særligt hvis du er lidt ældre og har svage fingre – fx på grund af gigt – skal du kigge efter sådan en. Arbejdet bliver betydeligt nemmere,” fortæller Martin Mogensen.

Med de elektriske beskærersakse kan du typisk klippe op til fire centimeter tykke grene over. Og modsat eksempelvis en grensaks behøver du ikke stort manøvrerum for at udføre arbejdet – du kan stå inde i en busk og gøre det af med de tykke grene.
Ifølge testredaktøren er der ikke den store forskel på de forskellige mærkers beskærersakse. Sikkerhedskravene til det danske marked er nemlig så store, at samtlige mærker holder stor kvalitet.
Dog kan du med fordel købe en beskærersaks fra samme mærke som dine andre batteridrevne haveredskaber. Så kan du nemlig benytte det medfølgende batteri i dem også.
Robotplæneklipper uden kanttråd
Denne sæson vil vi også opleve en helt ny generation af robotplæneklippere indtage de danske græsplæner.
De nye modeller er udstyret med GPS, hvilket gør en kanttråd rundt om plænen og det tilhørende (grave)-arbejde overflødigt.
“Modellerne kræver kun én indledende opmåling inden brug. Den indbyggede GPS-teknologi er så præcis, at man bare skal gå rundt langs plænens kant en enkelt gang for at lave en præcis måling på få centimeters nøjagtighed. Derefter vil robotten holde sig inden for denne afmærkning”, forklarer Martin Mogensen.
Eneste minus er, at de nye modeller er ret dyre. Derfor kan du også nøjes med bare at købe en robot uden GPS, mener Martin Mogensen.
“Hvis man skal købe en plæneklipper, giver det faktisk snart ikke mening at købe andet end en robot. Prisen på dem er nu så fornuftig, at alle kan være med”.