Overraskende: Så mange danskere er træt af deres nabo

En dansk undersøgelse om haveetik og naboskab afslører, at overraskende mange danskere spolerer naboidyllen.

Danskernes tålmodighed og rummelighed bliver dagligt sat på prøve. Det viser en undersøgelse, som er foretaget blandt 1.055 danskere.

Undersøgelsen fra Husqvarna viser nemlig, at kun 25 procent af danskerne mener, at de har en god nabo, hvorimod hele 71 procent klager over, at deres nabo støjer på uhensigtsmæssige tidspunkter. Det kan fx være tidligt eller sent på dagen eller lige ved spisetid. For hver syvende er forholdet til naboen helt slemt, eftersom de oplever problemer med støj ugentligt eller endda dagligt.

Danskerne er konfliktsky

Selvom mange haveejere oplever generende støj, er det overraskende nok de færreste, der gør noget ved det. Kun fem procent tager en snak med naboen, hvis han eller hun starter sin støjende, benzindrevne plæneklipper ved aftensmadstid en smuk sommeraften. Hver tredje fortæller, at de ikke orker at tage diskussionen over hegnet.

Udover støj er det især kæledyrene, der er anledning til stridigheder. Hunde, der gør i haven, og nabokatte, der benytter haven som et toilet, kan lægge en dæmper på naboidyllen, fortæller omkring en tredjedel af deltagerne i undersøgelsen.

Er du naboen fra Helvede?

Deltagerne i undersøgelsen har svaret på, hvilke kvaliteter der er med til at definere en god nabo. Hvis du kan nikke bekræftende til de fleste af følgende fem udsagn, er du med stor sandsynlighed én, man godt vil dele hæk med. Hvis ikke er der desværre risiko for, at du er naboen fra Helvede.

  1. Hvis du gerne vil tage en sludder over hækken, er du sandsynligvis en god nabo. 72 procent af deltagerne i undersøgelsen vægter således denne egenskab højt.
  2. Hvis du bruger dine maskiner på tidspunkter, hvor det generer mindst – altså ikke om morgenen eller om aftenen – så er du ifølge 54 procent af deltagerne i undersøgelsen en god nabo.
  3. Inden en fest husker du altid at advare om de kommende udskejelser. I så fald er du ifølge 48 procent af deltagerne en god nabo.
  4. 47 procent mener, at du er en god nabo, hvis du husker at afstemme ændringer i haven, der har betydning for andre end dig selv.
  5. Hvis du er en, man har lyst til at blive venner med, er du en god nabo, mener 34 procent af deltagerne i undersøgelsen.

Mest læste artikler