Forbyder benzindrevne plæneklippere

En ny lov forbyder brugen af benzindrevne løvblæsere, højtryksrensere og plæneklippere i amerikansk stat.

plæneklipperen oser

Man siger, at amerikanske tendenser altid kommer til Danmark med et par års forsinkelse. I så fald skal mange danskere nok berede sig på at sige farvel til deres benzindrevne løvblæser, højtryksrenser eller plæneklipper inden for få år. For den amerikanske stat Californien har netop forbudt brug og salg af denne type havemaskiner, og hvis førnævnte tommelfingerregel holder stik, vil det også ske i Danmark inden for en overskuelig årrække. 

Den californiske lov træder i kraft i 2024, men allerede nu vil staten afsætte midler til at gøre de elektriske haveredskaber billigere for de californiske haveejere. 

Forurener lige så meget som en bil

Over 16,7 millioner benzindrevne havemaskiner har hjemme i Californien, og forventningen er, at forbuddet vil hugge en ordentlig luns af CO2-udledningen og øge sundheden i staten. De benzindrevne havemaskiner udleder således giftstoffer og skaber partikelforurening, der øger risikoen for lunge- og hjerte-kar-sygdomme. Hvis man bruger en benzindreven løvblæser i blot en time, forurener den ifølge de californiske myndigheder lige så meget som en køretur på godt 500 km. 

Inden de klimabekymrede begynder at glæde sig for meget over den californiske lov, skal de dog være opmærksomme på det, der står med småt. For som det er formuleret i loven, vil den træde i kraft i 2024 “eller så snart de californiske beslutningstagere mener, at det er muligt, hvilket også kan være senere”. Den formulering åbner en ladeport for, at lovforslaget kan udsættes i adskillige år.

Kilde: Gizmodo

Mest læste artikler