Multihavemaskinen indtager haven

En multihavemaskine kan afhængig af det udstyr, du bruger, klare flere forskellige arbejdsopgaver i haven. Med et snuptag kan du fx forvandle maskinen fra en hækkeklipper til en kanttrimmer. Læs, hvad du skal tænke over, før du investerer i en multihavemaskine.

Populær multihavemaskine

Der er en række havemaskiner og -redskaber, der er et ”must” for enhver haveejer. Det gælder fx plæneklipperen, hækkesaksen, kosten og motorsaven. Derudover kan det måske være rart at have en topsaks, en kantskærer og en havefræser ved hånden.


Hvis du har brug for mange redskaber til haven, har du også brug for et stort redskabsskur til at opbevare dem i. Men du kan jo også slå flere fluer med et smæk og anskaffe dig en eller måske to af de nye og stadig mere populære multihavemaskiner.

Én maskine – flere funktioner

Det er maskiner, hvor du – alt efter hvilket tilbehør, du kobler på maskinen – kan vælge, om den skal være fx en hækkeklipper eller en topsaks – eller måske en kost eller sneskraber.

Multihavemaskiner, der kan være batteridrevne, elektriske eller benzindrevne, er en hel familie af maskiner, som omfatter alt fra de mindre håndholdte til de store riders, du kan sidde på. På nogle af disse riders, der typisk bruges til græsslåning, kan du skifte mellem klippeaggregatet og frontmonterede redskaber som fx kost, sneslynge og dozerblad til blandt andet sneskrabning. Nogle multihavemaskiner har kun to forskellige slags tilbehør, mens andre har helt op til ti udskiftnings-muligheder.

Læs også: Havemaskiner, der letter havearbejdet

Det skal du tjekke inden du køber en multihavemaskine


Der er flere oplagte fordele ved at investere i disse multihavemaskiner. Ud over at de sparer plads i skuret og ved transport i bilen, er de også udgiftsbesparende, og det er uanset, om du vælger en stor maskine til den store have eller en mindre model til små haver. Du betaler kun for én basismaskine og kan så tilkøbe det tilbehør, du har brug for. 
En multimaskine er også tidsbesparende, da du ikke skal hente og klargøre flere maskiner i løbet af dagen.


Men før du investerer i en sådan maskine, er der et par ting, du bør tjekke. Basismaskinen skal have en god, kraftig motor. Det skal være så let at skifte tilbehøret, at du kan gøre det i et snuptag og uden at skulle benytte andre redskaber. Maskinen må heller ikke blive for tung at holde, når tilbehøret er monteret.

Læs også: Trillebøren er flad – skal hjulet lappes eller udskiftes?

Du bør også danne dig et grundigt overblik over tilbehøret til de multihavemaskiner, der er på markedet. Og tænk nøje over, hvad du har brug for her og nu – og måske vil få brug for på et senere tidspunkt. Det er jo lidt ærgerligt, hvis du hyppigt har brug for en topsaks og en kantklipper, og de to redskaber ikke udgør en del af tilbehøret til den maskine, du har set dig varm på.


Det er også en god idé at spørge forhandleren, om der er nyt tilbehør på vej til maskinen, så du kan tage det med i dine overvejelser før køb – ligesom du bør forhøre dig, om der er en ny basismaskine i støbeskeen. Ofte stræber producenterne mod at udvikle stadig bedre modeller. Hvis det er tilfældet, bør du sikre dig, at tilbehøret til den model, du køber, også dur’ til den nye basismaskine – i fald du på et tidspunkt skulle få lyst til at investere i den.

Ulemper ved multihavemaskinen


Selvfølgelig er der også nogle få ulemper ved multihavemaskinerne. Motoren på disse maskiner har som regel et rør, hvorpå man monterer tilbehøret. Den forlængelse, monteringen indebærer, gør, at fx hækkeklipperens ydeeffekt ofte er en anelse mindre end ved en almindelig klippemaskine. Jo længe, der er fra motoren til redskabet, desto mindre ydeeffekt. Det monterede redskab kan også betyde, at maskinen bliver tungere at holde – her er det en fordel, hvis der er et ekstra greb på maskinen, så du kan holde fast med begge hænder.


Og så nytter det ikke noget, at den ene vil klippe hæk, mens den anden klarer top-kapningen – når nu der kun er en maskine.


Et andet problem er, hvis basismaskinen går i stykker. Så kan du fx hverken klippe hæk, save brænde eller beskære buske, men må i stedet nyde livet i hængekøjen med en kop kaffe. Spørgsmålet er jo, om det egentlig tæller som en ulempe … 

Læs også: 7 trin til en flot græsplæne

Mest læste artikler