Sådan finder du den robotplæneklipper, der passer til DINE behov

Bekvemmelighed, farvel til mos og store miljøfordele har sendt salget af robotplæneklippere på himmelfart. Men risikoen for fejlkøb er vokset, advarer ekspert. Her får du fem råd til dit køb af robotplæneklipper.

Hvorfor bruge tid på at skubbe den gamle plæneklipper rundt på plænen, når du får et hurtigere og bedre resultat med en robotplæneklipper? Sådan tænker stadig flere danske haveejere, og efterspørgslen på de små robotter er eksploderet de seneste år, viser markedstal fra de samlede danske forhandlere. 

Men i takt med, at udbuddet af robotplæneklippere er vokset, er det blevet sværere at gennemskue, hvilken robotplæneklipper, man skal vælge, for maskinerne bliver mere og mere specialiserede. 

– Udbuddet af robotplæneklippere vokser hvert år, og de bliver konstant mere specialiserede. Det gør det svært at gennemskue, hvilken model der passer til ens behov nu og her og om et par år, hvor man måske laver flere ændringer i haven, siger Anders Nielsen, der er ekspert i robotplæneklippere og produktchef ved XL-BYG, i en pressemeddelelse. 

Han giver her fem råd til, hvad du altid skal overveje, inden du køber en robotplæneklipper.

Havens areal

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, hvor stor din have er. På den måde sikrer du dig den bedste græsslåning. Robotterne kan fås til at klare arealer fra 1 til 20.000 kvadratmeter.

Plænens kompleksitet

Har din have mange bede, smalle passager, træer, flagstang, buske og legeredskaber, skal du gå efter en maskine, der kan klippe et større areal, end din plæne egentlig er. Derudover skal du også være opmærksom på, at enkelte haver kan være så komplekse, at de slet ikke egner sig til en robotplæneklipper.

Stejle hældninger

Det er vigtigt, du finder ud af, hvor stejle hældninger der er i din have. De fleste robotter kan klare en hældning på 25 procent. Har din have stejlere bakker, findes der i langt de fleste byggemarkeder specialmodeller, der kan klare stigninger på op til 45 procent.

Hvor skal robotten bruges

Skal robotten klippe plæner, der ikke er forbundet, som for eksempel for- og baghaven, bør du vælge en maskine, hvor det er let at oprette en sekundær zone. Vil du bruge robotplæneklipper i sommerhuset, kræver det en separat maskine, og det kan være smart at købe en model med app-styring, så du får besked, hvis maskinen er kørt fast.

Hvornår må robotten være aktiv

Er du typen, der elsker at være i haven, og har du måske også børn, der leger i den, så skal du overveje at købe en lidt dyrere model, der kan klippe større arealer. En robot med overkapacitet kan klippe plænen hurtigere og behøver derfor slet ikke forstyrre jer, når I vil nyde haven.

Mest læste artikler