Test: Beskærersakse til opgaverne i haven

Beskæresaksen, grensaksen eller rosensaksen. Uanset navnet er saksen for gartneren, hvad hammeren er for håndværkeren. Vi har testet seks modeller, der alle kan klippe – men ikke lige overbevisende. Der findes to typer af beskærersakse, og vi har testet begge.

To typer af beskærersakse

Der er to hovedgrupper inden for beskæresakse. Den ene er beskæresakse med sideskær ligesom køkkensaksen. Den anden har modskær og kun et skærende blad. Begge typer er gode at have i den grønne værktøjskasse, for de bruges optimalt til meget forskellige opgaver i haven.

Sådan er testen lavet

Funktion vægter vi med 40 %
Under funktion kigger vi på saksenes udformning og detaljer. Vi klipper i de materialer, saksene er beregnet til at klippe i, op til de tykkelser, de oplyses at kunne magte. For sideskærssaksenes vedkommende prøver vi også deres evne til at klippe snor over. Med nye skær bør de kunne det. Nogle sakse har også et trådklip i skæret, det afprøver vi med ståltråd (1 mm ).

Soliditet vægter vi med 30 %
I praksis er det sådan med værktøj, der passer i en lomme og er lige ved hånden, at det nemt bliver brugt på grænsen af sin formåen. Derfor er det bestemt ingen ulempe, at en beskæresaks er konstrueret til rigtig hård belastning. Vi tager et grundigt kig på saksenes materialer og byggekvalitet og giver vores vurdering af deres langtidsholdbarhed i haven.

Ergonomi vægter vi med 30 %
Det er afgørende for ergonomien, at man vælger en passende størrelse saks. Når det er gjort, ser vi på formen på grebene og deres belægning, placering af låsetøj og støddæmpere, der forhindrer grebene i at støde hårdt sammen og klemme fingrene.

Det betyder karakteren

9-10 Topkvalitet. Fås ikke bedre.
7-8 Rigtig godt. Masser af kvalitet.
4-6 Middel. Gennemsnitsprodukt.
2-3 Dårligt. Under middel, bør undgås.
0-1 Elendigt. Gå langt udenom.

Let med rullegreb

Foto: FiskarsMedium P92, Fiskars

Karakter: 6,7

Letvægtssaks, hovedsageligt lavet i kunststof. Det fantasifulde design følger håndens bevægelse, når vi klipper med saksen.

Funktion: Rullegrebet virker underligt i begyndelsen, men man vænner sig hurtigt til det. Ifølge Fiskars reduceres muskelbelastningen 25 % ved rulningen. Påstanden kan kun testes i laboratorium, men der er tydeligvis noget om det.

Soliditet: Saksens lethed er behagelig. Den skyldes, at saksens greb m.m. er af plastik. Det er uden tvivl temmelig stærkt, men kan faktisk knække ved stor belastning. Man bør derfor ikke presse saksen ud over dens arbejdsdimension.

Ergonomi: Mens rullefunktionen tilføjer en særlig fin ergonomi, har den samtidig den ulempe, at saksen er umulig at bruge med venstre hånd. Derfor sidder låsen til højrehånds-brug, og den sidder fint. Det er helt igennem en højrehåndssaks. Åbningsfjederen virker, trods sin lille størrelse, udmærket.

Fakta:
Max. gren-tykkelse: 20 mm (sideskær)
Håndtering: Højre hånd
Kan klippe ståltråd: Nej
Udskifteligt blad: Nej (findes på stor model)
Max. klingeafstand: 110 mm
Længde: 200 mm
Vægt: 192 g
www.fiskars.dk

Tillidsvækkende

Foto: GardenaPremium BP30, Gardena

Karakter: 7,9

En elegant og velbygget saks af virkelig gode materialer, som producenten endda lover 25 års garanti på. Det vækker en vis tillid.

Funktion: Saksen klipper ganske glimrende i friske grene op til 20 mm’s tykkelse. Metaltråd har den også en særlig plads til i skæret. Men trods producentens beskrivelse af skæret, kan det ikke klippe snor over.

Soliditet: Saksens kvalitet og forventede holdbarhed kan der ikke klages over. Særlig metaloverfladerne viser teknisk overlegenhed. Ifølge Gardenas hjemmeside fås skær og fjeder som reservedele, og det er naturligvis en fordel.

Ergonomi: To typer plast beklæder på bedste vis grebene udvendigt, hvoraf den mod håndfladen er den blødeste. Saksen har desuden en effektiv støddæmper. Grebene passer godt til en større hånd. Den udmærkede kliklås på saksens ryg nås fra begge sider – så både højrehåndede og venstrehåndede kan anvende saksen.

Fakta:
Max. gren-tykkelse: 20 mm (sideskær)
Håndtering: Begge hænder
Kan klippe ståltråd: Ja
Udskiftelige blade: Ja
Max. klingeafstand: 144 mm
Længde: 218 mm
Vægt: 243 g
www.gardena.dk

Den foretrukne

Foto: Felco2, Felco

Karakter: 8,9 – Bedst i test

Felcos robuste klassiker er ikke uden grund blevet fast udrustning hos gartnere overalt i verden. Den lyser af professionel kvalitet og tidløshed.

Funktion: Saksen giver perfekte, rene snit i friske grene takket være et skær, der er slebet som en ragekniv og har kontakt gennem hele klippet.

Soliditet: Byggekvalitet og materialevalg er overbevisende og solidt. Saksen klarer meget store belastninger, også på områder, den egentlig ikke er beregnet til. Desuden kan selv den mindste del af saksen anskaffes som reservedel.

Ergonomi: Saksen er forholdsvis stor, men grebene går tæt sammen, så de også kan betjenes af mindre hænder. Låsen betjenes kun fra den ene side, men den fås også til venstrehåndede, så der er en saks til alle. Låsen er desværre let at komme til at skubbe til ved en fejl, og det er ikke smart. Underste greb har bekvemme finger­bølger, der giver et ekstra godt greb.

Fakta:
Max. gren-tykkelse: 25 mm (sideskær)
Håndtering: Bedst i højre hånd
Kan klippe ståltråd: Ja
Udskifteligt blad: Ja
Max. klingeafstand: 165 mm
Længde: 215 mm
Vægt: 240 g
www.econova.dk

Prisdiscount

Foto: ParkPark

Karakter: 6,0

En saks i lommeformat, som overrasker positivt i forhold til sin pris. Man får endda 5 års garanti og rustfrit skær.

Funktion: Markedet har mange billige beskæresakse af ukendt kvalitet og oprindelse. Her er en af de bedre (og mindre) af slagsen i praktisk lommeformat. Skæret af rustfrit stål og den enkle lås virker fint. Testens bedste til at klippe snor over. Så billigt kan være godt.

Soliditet: Støbt letmetal i grebene virker ikke superstærkt, men de er tilstrækkeligt solide til saksens klippekapacitet. Reservedele findes ikke – på den anden side: Hvem vil spørge efter dem, når hele saksen koster så lidt, som den gør?

Ergonomi: Saksens fine design skyldes blandt andet behagelige greb med skridsikker plast. Det egner sig specielt til små hænder, men kan sagtens bruges af de store også. Låsen er rørende enkel og virker fint fra begge sider og til begge hænder.

Fakta:
Max. gren-tykkelse: 15 mm (sideskær)
Håndtering: Begge hænder
Kan klippe ståltråd: Nej
Udskiftelige blade: Nej
Max. klingeafstand: 104 mm
Længde: 178 mm
Vægt: 104 g
www.silvan.dk

Papegøje med bid i

Foto: Felco31, Felco (Modskær)

Karakter: 8,3

En modskærssaks med et meget kraftigt skær. Den tager godt fat på tørre grene, men den lovede maks.-kapacitet kræver seriøse fingerkræfter.

Funktion: Saksen fungerer præcist og helt uden slør mellem de to halvdele. Den klipper med stor kraft, og modskæret er godt til tørre, hårde grene. Saksen klipper naturligvis også friske grene, men med knap så rent et snit som et sideskær.

Soliditet: De solide sænk-smedede håndtag af speciallegeret let­metal har stor styrke. Det skærende blad er bredt og velslebet og går nemt gennem tørt træ. Reservedele til alt kan købes.

Ergonomi: Grebet er tilpasset en lidt mindre hånd end på Felco 2. Det åbner heller ikke helt så højt. Grebet er velformet og bekvemt, men vi savner de effektive gummidæmpere, der afbøder stødet fra lukningen af kæberne på andre af Felcos sakse, særligt når der lægges mange kræfter i klippet.

Ingen støddæmpning

Foto: Wolf GartenRS 5000, Wolf-Garten (Modskær)

Karakter: 6,5

En solid saks, som klipper tørt træ overbevisende. Men dens indbyggede støddæmper virker ikke.

Funktion: Saksen er bygget med sideskær, men modskæret ændrer dens arbejdsområde til tørre, hærdede grene. Det klarer den udmærket, helt op til 25 mm’s tykkelse,.

Soliditet: Kraftigt bygget saks, som ser ud til at kunne holde længe til de 25 mm tykke grene, producenten lover. På saksen er åbnings-fjederen skjult. Konstruktionen roses af producenten, men vi tillader os at vurdere, at fjederen efterhånden bliver slap og mister styrke.

Ergonomi: På en saks beregnet til så kraftige grene savner vi blød grebsbelægning i stedet for hård plast. Og det får særlig betydning her, fordi den indbyggede gummidæmper ikke virker. Selv med lukket greb når gummidæmperen ikke håndtaget overfor.

Fakta:

Max. gren-tykkelse: 25 mm (modskær)
Håndtering: Begge hænder
Kan klippe ståltråd: Nej
Udskiftelige blade: Ja
Max. klingeafstand: 140 mm
Længde: 210 mm
Vægt: 304 g
www.wolf-garten.dk

Personlighedstest – gratis online-test af din personlighedstype

Mest læste artikler