En god hækkeklipper skal kendes på sin gode ergonomi. Det er konklusionen af Idényts test af hækklippere, hvor vi både testede benzin og eldrevne hækkesakse. Testvinderen vejede 3,1 kg og egnede sig jonglering - så vægten vinder.
Hækkeklipning kræver en del bevægelsesfrihed, når du skal sno dig over, under og rundt omkring en strittende ligusterhæk, mens grenene flyver i alle retninger. Den frihed opnår du bedst med en elektrisk hækkeklipper – uden ledning. Hækkeklippere findes dog i flere forskellige typer:
Akku (batteri)
Benzin
El (ledning)
Der var dog kun én af producenterne, der valgte at sende en ledningsfri hækkeklipper til testen – den benzindrevne fra Husqvarna. De fem producenter var: Gardena, Bosch, Black & Decker, Husqvarna og Silvan.
Testvinderen vandt på vægten
Testvinderen fra Black & Decker får fire ud af fem mulige mulige. Det er der flere grunde til, men den vigtigste er hækkeklipperens lave vægt. Den vejer kun 3,1 kg, og det gør den meget nem at jonglere rundt med.
Benzin-klipperen er topscoreren
Den benzindrevne Husqvarna er testens topscorer med hensyn til kræfter, men det er lidt af en overdrivelse for den almindelige villaejer med en ligusterhæk. De andre maskiner har også en fin styrke, og overordnet set er de alle nemme at betjene.
Karakterskalaen
Der gives 1-5:
Skuffende
Tilfredsstillende
God
Meget god
Suveræn
Sådan testede vi hækkeklipperne
Hvilken hækkeklipper skal du købe, når du skal klippe din ligusterhæk? Dét spørgsmål har vi bedt en række producenter om at besvare ved at udvælge den af deres hækkeklippere, de mener, fungerer bedst til ligusterhække (ca. 1,8-2 m i højden og ca. 15 m lang).
Efterfølgende gik vi i gang med at klippe hæk og vurdere hver hækkeklipper ud fra ergonomi, styrke, betjening og støj. Vi har ikke testet maskinerne med hensyn til holdbarhed og levetid.
Gardena: Svært at dreje håndtaget
ErgoCut 48 Gardena Karakter: 2
Pris: 999 kr. Forhandler: Byggemarkeder Strøm: Ledning Sværdlængde: 48 cm (laserskåret) Maks. grendiameter: 27 mm Effekt/watt: 550 W Støj: 94 dB Ergonomi: Sværdet kan roteres 90 grader mod højre og 90 grader mod venstre, så det passer til både højre- og venstrehåndede Sikkerhed: Tohånds-afbryder og stødbeskyttelse ved klipning nær jorden Vægt: 3,7 kg Betjening: Nem klippefunktion, men svær drejefunktion
Samlet vurdering: Forlængerledningen på hækkeklipperen er stort set faldet af holderen, da klippearbejdet er slut. Håndtaget er udformet markant anderledes end de øvrige i testen og er egentlig rar at holde på. Betjeningen til at dreje håndtaget sidder på den ikke-drejelige del af maskinen – det gør den svær at betjene, uden at du skal have maskinen ned og hvile på noget, fx et knæ, mens håndtaget drejes. Klipper kraftigt og hurtigt.
Bosch: Holder ledningen på plads
BOSCH AHS 600-24 ST Karakter: 3 Pris: 1.199 kr. Forhandler: Byggemarkeder Strøm: Ledning Sværdlængde:
60 cm (laserskåret) Maks. grendiameter: 24 mm Effekt/watt: 600 W Støj: 93 dB Ergonomi: Håndtaget kan ikke drejes. Til gengæld er der placeret afbryderknapper på både venstre og højre side af det forreste håndtag, så du kan dreje hele maskinen og i praksis opnå samme effekt, som med et drejeligt håndtag Sikkerhed: Tohånds-afbryder og stødbeskyttelse ved klipning nær jorden
Vægt: 4,2 kg Betjening: Nem
Samlet vurdering: Meget tung hækkeklipper, testens næsttungeste på 4,2 kg, så armene bliver hurtig trætte. Det er en maskine, der klipper godt og hurtigt med et langt sværd. Holderen til forlængerledningen er meget stram, hvilket er et plus for sikkerheden. En rigtig god maskine, men vægten tynger den ned på en samlet karakter på tre ud af fem huse.
Black & Decker: Lille, let og handy
Black & Decker GT510 Karakter: 4 Pris: 799 kr. Forhandler: Silvan og Stark Strøm: Ledning Sværdlængde: 55 cm (laserskåret og diamantslebet) Maks. grendiameter: 20 mm Effekt/watt: 500 W Støj: 98 dB Ergonomi: Håndtag kan ikke drejes Sikkerhed: Tohånds-afbryder og transparent beskyttelsesskærm mod hænderne Vægt: 3,1 kg Betjening: Nem
Samlet vurdering: Med 3,1 kg er det testens letteste hækkeklipper, og det er en ubetinget fordel, når en hæk skal klippes fra bund til top. Forlængerledningen holdes på plads under hele klippearbejdet. Fordi maskinen er så lille og nem at jonglere med, opleves det ikke som et afsavn, at håndtaget ikke kan drejes ligesom på de andre klippere i testen. Det ville være rart, at afskærmningen var fastmonteret, men det går let med at montere den med de to medfølgende skruer. Flot klipperesultat. Alt i alt: en testvinder.
Husqvarna: En drengedrøm om hestekræfter
Husqvarna 123HD65X
Karakter: 3 Pris: 2.995 kr. Forhandler: Faghandlen Motor: Benzindrevet motor. ½ l benzintank (2 takt benzin) og brændstofpumpe Sværdlængde: 60 cm
Maks. gren-diameter: 15 mm Effekt/watt: 0,8 hk Støj: 106 dB Ergonomi: Bagerste håndtag kan vinkles Sikkerhed: Tohånds-afbryder og en skærm, der beskytter hånden ved skæret Vægt: 5,2 kg Betjening: Nem
Samlet vurdering: Stor bevægelsesfrihed, fordi der ikke er nogen ledning, du skal passe på. Maskinen startede i første ryk. Med sine 5,2 kg er det testens tungeste. Der er ingen tvivl om maskinens styrke eller det flotte klipperesultat – alt i alt noget man kunne betegne som suverænt. Men i testsammenhæng, hvor det kun er en ligusterhæk, der skal klippes, er maskinen en overdrivelse, og derfor lander den samlede karakter på tre huse. Hækkeklipperen vil egne sig godt, hvis du har en bøgehæk eller buske som hæk.
Silvan Park: Skruer gik i stykker
Silvan Park DT-951383 Karakter: 2
Pris: 400 kr. Forhandler: Silvan Strøm: Ledning Sværdlængde: 61 cm Maks. grendiameter: 24 mm. Men i brugsvejledningen tilføjes: “Før du starter, skal du klippe grene med en diameter over 20 mm med et ørnenæb” Effekt/watt: 650 W Støj: 103 dB Ergonomi: Drejeligt håndtag – 90 grader mod højre og 90 grader mod venstre, så det passer til både højre- og venstrehåndede Sikkerhed: tohånds-afbryder og lille skærm til at afskærme hænderne Vægt: 4 kg Betjening: Nem
Samlet vurdering: Inden hækkeklipperen kan tændes første gang, skal afskærm-
ning sættes fast med to små skruer. Men kærven på begge skruer går næsten i opløsning: små metalspåner drysser ud. Det giver et dårligt indtryk af maskinen som helhed. Det er en kraftig maskine, der er kul på hestekræfterne, men den glider ikke så nemt gennem grenene, når skæret bevæges frem og tilbage over hækken.