Test: Kompostkværne – hak dit haveaffald

Inden du anskaffer dig en kompostkværn, skal du overveje, om du skal have grov flis til bunddække eller fin flis til kompost? Det har betydning for valg af maskine. Vi har testet kompostkværne, som alle kan klare 3-4 cm tykke grene.

Disse typer af kompostkværne har vi testet

Vi har testet seks maskiner i et rimeligt prisleje, som kan tage 30-40 mm grene. Nogle krævede tilpasning af modtryksplader, så grenene blev holdt ind mod valserne, andre havde tilbøjelighed til at få forstoppelse.

Nogle modeller manglede en hjælpepind (stopper) til at stoppe grenene ind med. Den bør følge med, da det er farligt at skubbe med hånden.

Tiden betyder noget

Vi tog en tidstest på en 3 cm tyk og 60 cm lang gren. Det tog maskinerne mellem 6 og 12 sekunder at omdanne grenen til flis. Det lyder ikke af meget, men skal du igennem løvet fra to-tre birketræer, er det overhovedet ikke ligegyldigt. Læs her, hvad vi fandt frem til af fordele og ulemper, før du går på indkøb.

Sådan har vi testet kompostkværnene

Styrke/robusthed vægtes med 40 %. Maskinens styrke kan ikke kun aflæses af den oplyste motorkraft i watt. Den ses også i kværnens evne til at findele grene, og den tid, den er om at kværne en be-stemt mængde træ. Støjen fra maskinen indikerer, hvor hårdt den skal arbejde, og dermed hvor lang tid den forventes at holde. Holdbarheden er også årsag til, at vi kigger på, hvor solidt maskinerne er bygget.

Funktion vægter vi med 30 % Vi afprøver fx, om man kan løsne fastkørt materiale uden at skille maskinen. Vi sammenligner maskinerne og ser på, hvordan de er udrustet.

Betjening vægter vi med 30 %. Her vurderer vi, hvordan maskinerne er at arbejde med. Hvor nemt er det at bruge knapper og greb, og hvor lette er maskinerne at flytte rundt i haven? Vi vurderer samlet, hvor bekvemme de er at arbejde med, og hvor sikre de er. Mangler stopperen, trækker det ned.

Det betyder karakteren

9-10: Topkvalitet. Fås ikke bedre.
7-8: Rigtig godt. Masser af kvalitet.
4-6: Middel. Gennemsnitsprodukt.
2-3: Dårligt. Under middel, bør undgås.
0-1: Elendigt. Gå langt udenom.

Tung og troværdig kompostkværn

Foto: ElietNeo Eliet

Karakter: 8,1 – BEDST I TEST!

Rummelig opsamler og trevlet, komposterbar flis. Sådan arbejder “en vinder”. At den også er let at betjene, gør det bare endnu bedre.

Styrke: Motorlyden er høj, men ikke ubehagelig, og lyden bliver ikke anstrengt, når maskinen får noget at tygge på. Knivene findeler kraftige grene effektivt. Den trevlede flis er perfekt til hurtig kompostering.

Funktion: Den medfølgende pind til at stoppe grene ned med glider desværre forbi. Opsamleren er rummelig og tømmes let, men smuld kan kastes tilbage gennem skakten. Knivene kan slibes, mens de sidder på hjulet.

Betjening: Uhyre enkel med on/off-knap og ingen andre greb. Knivkammeret er synligt gennem den runde plastrude, så det er let at se, hvis materiale ophobes. Maskinen er tung, men står godt fast. De store hjul gør den let at køre.

Pris: ca. 5.495 kr.
www.flextrading.dk
tlf. 89 14 14 89

God kværn til grov flis

Foto: Black and DeckerGS 2400 Black & Decker

Karakter: 6,4

Maskinen er nem at bruge og let at flytte rundt. Rigtigt justeret klipper maskinen grene til grov flis, som er velegnet til dækning i bede.

Styrke: Motorlyden er måske ikke så høj, men irriterer mere end den rolige lyd fra den arbejdende valsekværn. Maskinen klipper materialet forholdsvis groft, og selv de tykke grene på 30 mm kværner den overraskende hurtigt.

Funktion: Når materiale sætter sig fast i maskinen, kører den automatisk baglæns. Du kan dog også gøre det manuelt. En modtryksplade skal justeres, for at materialet deles ordentligt. Opsamling sker i en pose; vi foretrækker en kasse.

Betjening: De få knapper og greb bliver man hurtigt fortrolig med, så selve maskinen er let at betjene. Men der medfølger ikke en stopper, hvilket vi finder sikkerhedsmæssigt uheldigt. Ingen bør fristes til at bruge hænderne i tragten. Lav selv en stopper af træ.

Pris: ca. 2.600 kr.
www.blackanddecker.dk
tlf. 70 20 15 10

Næsten en kopi af B&D

Foto: RyobiRSH 2455 Ryobi

Karakter: 6,4

Maskinen har en bemærkel-sesværdig lighed med B&D-kværnen i både konstruktion og virkemåde. Dog med bedre motorlyd og stopper.

Styrke: Både motor og kværn arbejder på et tåleligt støjniveau. En god kværn som gør sit arbejde tilfredsstillende og med god fart. Den forholdsvis grove flis kan findeles i endnu en gennemkørsel.

Funktion: Som på B&D-kværnen er der i Ryobi-maskinen en automatisk retur, som kan frigøre fastkørt materiale fra valsen. Justering af valsens modtryksplade er kun tilgængelig med en unbrakonøgle gennem et hul i maskinens kabinet. Ryobi samler også op i pose.

Betjening: Betjeningen minder meget om B&D’s løsning. En lille forskel er, at der medfølger en stopper af hård plast. Den er desværre 1 cm for lang, som bliver ædt af kværnen. Det er noget, der gnaver af til-liden.

Pris: ca. 2.199 kr.
www.ryobitools.com
tlf. 43 31 34 00

Enkel, effektiv og god kompostkværn

Foto: AlkoNew Tec 2500 R AL-KO

Karakter: 7,4

Vil du have hurtig og velgjort findeling til lavpris, er denne maskine glimrende – men den støjer!

Styrke: Man kan kun glædes over at arbejde med denne kompostkværn. Al-Ko tager lystigt fat og findeler løvgrene til kompostering med høj fart Men maskinen støjer.

Funktion: Den er faktisk ret besværlig at samle, men samlet og i brug er maskinen virkelig velfungerende; den producerer ret fin flis uden det store besvær.

Betjening: Den lave vægt gør Al-Ko-kværnen nem at flytte og parkere, og den tager ikke meget plads op. Knapbetjeningen er helt ukompliceret on/off. De forreste ben er lidt i vejen for anbringelse af en kasse til opsamling. Chassiset åbnes let for adgang til kniven. Der følger ikke en stopper med, og en opsamlerkasse skal købes.

Pris: ca. 1.899 kr.
www.al-ko.dk
tlf. 98 82 10 00

Køreklar på 5 minutter

Foto: BoschAXT 23 TC Bosch

Karakter: 7,9

Bosch har valgt løsninger, der ikke alene letter samlingen af maskinen, men også betjeningen. Og den grove flis er optimal.

Styrke: 23 TC er en veldesignet maskine, der tygger sig igennem materialet uden at frembringe voldsom støj. Til gengæld er den ret længe om det. Faktisk dobbelt så længe som den billigste maskine i testen.

Funktion: Maskinen deler materialet med en turbine, der nærmest skærer grenene i skiver. Resultatet er en grov flis, som er velegnet til bunddækning, hvor omsætningen ikke skal gå for hurtigt. Stor opsamlerboks.

Betjening: Ideel maskine for dig, der gerne undgår store samlesæt, for den er køreklar få øjeblikke efter udpakning. Start og stop er ligetil at betjene. Der findes en knap til løsning af fastkørt materiale samt et greb til justering af skæret.

Pris: ca. 4.199 kr.
www.bosch.dk
tlf. 44 89 84 10

Direkte udkast

Foto: VikingGE 150 Viking

Karakter: 7,5

Trods det noget aparte udseende er Viking-kværnen godt udtænkt. Den kan opsamle eller kaste materialet, hvor du vil have det.

Styrke: Summen fra motoren tyder på god maskinkvalitet, som bliver bekræftet ved afprøvningen. Kværnens knive arbejder med overbevisende kraft og fart. På trods af den fine granulering hører kværnen til testens hurtigste.

Funktion: Samling af maskinen er ingen fornøjelse og kræver næsten fire hænder. Du bør måske overveje, om du ønsker udkastets skærm monteret til udkast direkte på jorden. Maskinen kan i stedet kaste ud i en beholder.

Betjening: Adgang til knivene for rensning og service er nem. Knapbetjeningen er helt enkel on/off. Tragten leder materialet ned i skakten. Trakten fungerer som transportgreb. Maskinen kommer desværre uden den stopper, som ville øge sikkerheden.

Pris: ca. 2.950kr
www.stihl.dk
tlf. 36 86 05 00

Knivmaskine eller valsemaskine?

Om du skal vælge en kværn med kniv eller med valse afhænger af, om du skal bruge grov flis til bunddækning eller fin flis til kompostbunken. Knivmaskinerne er hurtige, snitter grenaffaldet ret fint og støjer mest. Valsemaskinerne nærmest det modsatte. De arbejder med lavere omdrejninger, laver grovere flis af grenene og støjer mere behersket, hvad både du og dine naboer vil påskønne. Bemærk i øvrigt, at det støjniveau (dB), producenterne oplyser, ikke altid hænger sammen med de reelle støjgener, du selv vil opleve. Du bør derfor få lov til at afprøve maskinerne selv, før du bestemmer dig.

Tænk på strømmen

Kompostkværne kræver meget strøm. Selv de mindre udgaver beregnet til private haver har et watt-forbrug, der ofte ligger på grænsen af, hvad der kan trækkes af strøm over en almindelig gruppe med 10-13 ampere sikring. Det betyder, at du ikke kan tilslutte andre apparater til samme gruppe, når en kompostkværn på 2800 watt er tilsluttet. Køber du en kværn på 3000 watt og derover, skal du have adgang til en stikkontakt, der er sikret med 16 ampere.

Mest læste artikler