Undgå at komme til skade – pas på havemaskinerne

Følg reglerne for sikkerhed og sikkerhedsudstyr til dine motoriserede maskiner, når der skal arbejdes i haven. Mange haveentusiaster må nemlig en tur på skadestuden, fordi der har pådraget sig skader i forbindelse med havearbejde.

I sommerhalvåret har haveejere typisk både tid og vejrforhold til at ordne terrassen, luge bedene for ukrudt og gøre drivhuset rent. Og selvom disse opgaver lyder ganske ufarlige, kommer flere haveejere alligevel galt af sted med havearbejdet – og ender med en tur på skadestuen. 

Derfor får du her 4 gode råd til hvordan du undgår ulykker når du arbejder i haven.

Tjek sikkerheden før du går i gang

Slå altid strømmen fra, tag batteriet eller tændrøret ud, når du vil tjekke skæret eller arbejde i nærheden af skæret. Hvis der er sikkerhedsbøjle og/eller motoren er sikret med to kontakter, så tjek at sikkerhedsforanstaltningerne virker, før du går i gang. Og bloker aldrig den ekstra kontakt, så du kan nøjes med én hånd.

4 gode råd til at undgå ulykker

 1. Vær alene når du slår græs
  En rotorplæneklipper kan sende sten mange meter væk, så få børn, hunde og andre familiemedlemmer væk fra plænen, når du slår græs.
 2. Børn må ikke bruge redskaberne
  Sørg for at bruge økse, grensaks og mukkert med omtanke – og lad ikke børn bruge redskaberne. Bind stigen fast, når du skal arbejde fra den – og lad en voksen person sikre, at den ikke skrider ud.
 3. Tag det roligt
  Tag dig god tid og lav én ting ad gangen – på den måde kan du eksempelvis forebygge unødige stræk i ryggen. Du kan også overveje at varme ryggen og andre store led, op inden du går i gang med havearbejdet.
 4. Løft max 15kg. 
  Der er ingen grund til at overanstrenge sig selv. Du kan holde arbejdet ud i meget længere tid, hvis du ikke udkører dig selv som det første. 

Ulykkernes top-fem i danske haver

 1. Stiger
 2. Hækkeklipper
 3. Plæneklipper
 4. Sav
 5. Brændekløver
Kilde:Kilde: Ulykkesstatistik 2010-2014, Ulykkesanalysegruppen på Odense Universitetshospital 

Mest læste artikler