3 ting du kan putte direkte i jorden som gødning

Der findes tre helt almindelige fødevarer, som med en lille forarbejdning kan komme direkte i køkkenhaven. Så her er løsningen, hvis du ikke har en kompost og heller ikke ejer tålmodigheden til at vente på, at dit køkken- og haveaffald komposterer.

Tre fødevarer der kan gå direkte i køkkenhaven

Vil du gerne være god ved din køkkenhave og har du ambitioner på dine afgrøders vegne. I det tilfælde er det altid en god idé at tilføre næring fra en kompost.

Den slags anordninger ser dog ikke altid så kønne ud i haven. Eller måske mangler du bare pladsen i din have til en kompost.

Det behøver dog på ingen måde at betyde, at din køkkenhave ikke kan få nogle godbidder med jævne mellemrum. Der findes nemlig tre fødevareemner, som alle bruger, og som med en lille forarbejdning kan gå direkte i køkkenhaven.

1. Kaffegrums

Kaffegrums er den letteste form for gødning at have med at gøre. Kaffegrumsen kan nemlig strøs direkte ud over jorden ved de planter, som behøver næringen. Grumsen fungerer både som næring, den er med til at dræne jorden på bedste vis og i takt med, at kaffegrumsen dekomposterer in situ, vil den tilføje nitrogen til jorden. 

Kaffegrums i moderate mængder har ingen indflydelse på jordens PH-værdi. Har du planter, som har behov for en syreholdig næring, så kan ubrugte kafferester bruges til netop det formål.

Kaffegrumsen gør også regnormene glade, fordi den gør jorden mere muldjordsagtig og lettere at vride sig rundt i.  

Knuste æggeskaller

Rens dine æggeskaller og lad dem tørre nogle dage. Knus dem derefter og brug dem som næring til dine planter. Æggeskallerne tilføjer jorden organisk materiale, de hjælper på dræneringen af jorden, og de tilfører jorden calcium (kalk) i store mængder. 

De knuste æggeskaller kan også hjælpe med at holde snegle væk. Her skal man danne en ring af knuste æggeskaller omkring planterne. Det bryder sneglene sig ikke overhovedet ikke om. Det virker på dem lidt ligesom på os, når vi går barfodede hen over knust glas. 

Opskårede bananskræller

3. Opskårede bananskræller

Bananskræller er en anden og hurtigt måde at tilføre næring til dine planter. Du skal bare sørge for at skære bananskrællerne op i små stykker. Det ser pænere ud, og på den måde bliver bananskrælle-resterne også nedbrudt hurtigere. Derefter kan de opskårne bananskræller fordeles direkte hen over den jord, der behøver næring.

Bananskrællerne er fulde af calclum, magnesium, svovl, fosfat og mange andre gode næringsstoffer. Samtidig hjælper bananskrællerne – ligesom både æggeskallerne og kaffegrumsen – på dræningen af jorden. Og så bliver alle glade: gartneren, regnormene og planterne.

Kilde: wholefood.com

Læs også: Beskæring af frugttræer

Læs også: Sådan laver du din egen kompost

Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning

Læs også: Det ved du (måske) ikke om gødning

Mest læste artikler