3 tips: Få succes i haven i maj

Nu begynder en af årets travleste – men også bedste – tider i haven. Frodigheden er overvældende, fuglene synger, og både stauder, buske og træer har fuld fart på. Det har ukrudtet også. Derfor er det nu, det gælder om at være over det, så havens planter kan nyde godt af en konkurrencefordel.

1. Skab rum med slyngplanter

En have med mange rum er spændende, da den har mange forskellige oplevelser at byde på. Det kan lyde uoverskueligt, hvis haven er flad og firkantet, men der skal faktisk ikke så meget til for at skabe rum i haven.

Det er ikke nødvendigt at bygge mure eller plante kilometervis af hække for at skabe de eftertragtede rum. En enkel portal i træ eller jern med en slyngplante til at bløde konstruktionens linjer op kan gøre underværker for rumvirkningen.

Blåregn, klematis og slyngroser er supergode til formålet, men de klatrer på hver deres måde. Blåregn kræver en kraftig konstruktion, som stænglerne kan sno sig om, mens klematis har fine slyngtråde, der behøver et mere fintmasket net at slynge sig i. Slyngroser har brug for lidt hjælp i form af opbinding til at komme i gang.

En bue med slyngplanter kan fungere som portal til andre dele af haven.

2. Blomstrende buske til bierne

Din have er en livgivende oase for bier og andre insekter, der bestøver planternes blomster og dermed sikrer deres – og vores allesammens – overlevelse.

Jo flere blomstrende planter i haven, jo mere har den at byde på for insekterne. Forårets blomstrende buske er altså ikke bare til glæde for øjet, når de står fyldt med blomster.

Rigtig gode forårsblomstrende buske til bierne er sargentæble, dronningebusk, bærmispel og surbær (Aronia) – alle smukke, nemme og solelskende planter, der er værd at plante både for biodiversitetens og haveejerens skyld.

Dronningebusken er det rene guf for bierne.

3. Plant dahlia til sommerflor

Dahliaer er fantastiske til at fylde haven og vaserne med smukke blomster i skønne farver i en lang periode fra midt på sommeren, til frosten kommer.

Uanset om du har forspiret dahliaknolde eller lægger dem direkte i jorden, er foråret nu så langt fremme, at det er ved at være tid til at grundlægge sommerfloret.

Dahlia tåler ikke frost, så hold øje med vejrudsigten, før du går i gang. De runkne knolde, der lægges i jorden, bliver til høje planter med tunge blomster. Derfor er det en god idé allerede på plantetidspunktet at give dem støtte – så skjuler planten hurtigt stativet med sin frodige vækst, og du undgår, at planten vælter efter en byge.

Du kan også med fordel knibe toppen af planterne, når de begynder at gro – det får dem til at forgrene sig bedre fra basis og resulterer i flere blomstrende skud. Knib eller klip lige over et bladpar.

Nu er det tid at grundlægge sommerens flor af dahliaer.

Læs også: Blåregn – den smukke, drilske slyngplante

Mest læste artikler