4 gode grunde til at være en doven haveejer

Er haven en kilde til evig dårlig samvittighed? Fortvivl ej, du gør faktisk en god gerning ved at være en doven haveejer.

Du kender det sikkert godt: Den dårlige samvittighed, når du ser naboens knivskarpe hæk og græsplæne og bagefter kigger på din egen have, hvor opgaverne hober sig op. Den dårlige samvittighed kan du imidlertid godt pakke langt væk. For hvis du lader plæneklipperen og skuffejernet stå, kan du faktisk skabe en klimavenlig have, der både binder CO2 og hjælper dyrelivet

En doven haveejer hjælper klimaet

Per Gundersen, professor i skovøkologi på Københavns Universitet, fortæller således til Information, at hvis du lader naturen gå sin naturlige gang i din have, kan du binde store mængder CO2 til haven. Selv har han omdannet sin have til et stykke vildt natur, og alt dødt materiale – nedfaldne blade, væltede træer og afklippede grene – lader han blive på grunden. Ifølge Per Gundersens beregninger har hans have i løbet af de sidste 27 år optaget 6,5 ton CO2 mere end end en parcelhusplæne af samme størrelse. Det svarer til en biltur rundt om Jorden.

– Jeg har meget svært ved at forstå de mennesker, der bare vil have en græsplæne, fordi de mener, at det er det nemmeste. En gang imellem skal jeg da fælde lidt og klippe det i stykker, så det ikke fylder hele haven, men efterfølgende forsvinder det jo langsomt af sig selv. Man hører tit folk, der brokker sig over, at de skal ordne have og slå græs. Jeg tænker, at hvis man lod naturen slippe mere fri og ikke havde så meget græs, så ville der være mindre arbejde, siger Per Gundersen.

Her følger fire traditionelle havepligter du passende kan ignorere.

Insekter vil trives i en vild græsplæne. Getty Images

1: En vild græsplæne er et palads for insekter

Du har måske hørt, at græsplænen bør stå snorlige og trimmet som en golfbane. Her tager du imidlertid fejl. For hvis du læner dig tilbage i liggestolen og lader græsslåmaskinen samle støv i redskabsskuret, gør du faktisk miljøet en stor tjeneste. Så snart du lader græsset gro til en vild eng, vil de hårdt prøvede insekter nemlig flytte ind i din have, og de vil elske det. I det høje græs kan insekterne finde ly samt lægge deres æg, og det er godt for biodiversiteten. 

Bier elsker det, vi andre kalder ukrudt. Getty Images.

2: Ukrudt er guld værd for sommerfugle og bier

Orker du ikke at komme ned på knæ for at fjerne ukrudtet i bedet, så fortvivl ej. Det bedste for miljøet er nemlig at lade ukrudt være ukrudt og lade det spire frem. Ukrudt er nemlig som slik for dyrelivet. De mere og mere sjældne sommerfugle og bier elsker eksempelvis tidsler og mælkebøtter, og en vild have kan dermed hjælpe til at bevare bestanden. Bier og sommerfugle har en vigtig funktion i økosystemet, fordi de bestøver blomsterne og overfører pollen mellem planter.

Et gammelt træ er et himmerige for smådyrene. Getty Images

3: Rådne træer tiltrækker egern

Slap blot af, når det gamle træ i haven ikke vil livet mere. Du gør nemlig dyrelivet en tjeneste ved at lade motorsav og stubfræser blive i redskabsskuret. Adskillige dyr – primært insekter – er afhængige af gamle døde træer. Her kan de bo, formere sig og finde mad. Hvis du er heldig kan du også tiltrække lidt større dyr. Flagspætten og egernet elsker gamle døde træer.

Haveaffaldet binder kulstof til jorden. Getty Images.

4: Haveaffald binder kulstof til jorden

Der er ingen grund til at køre hen til genbrugspladsen med grene, kviste og blade. For i stedet for at haveaffaldet bidrager til Co2-udledningen, kan det i din egen have gøre underværker for klimaet. Når grene, kviste og blade går i forrådnelse og nedbrydes af smådyr, bindes en del af kulstoffet nemlig til jorden i stedet for at påvirke vores klima.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening, DR

Mest læste artikler