5 forårsforberedelser, der giver dig den smukkeste sommerhave

Hvis du bruger lidt tid på at lave forberedelserne i din have nu, får du med sikkerhed en smuk og frodig have til foråret og gennem sommeren. Vi har samlet 5 rigtig gode tips til, hvad du allerede kan gøre nu, for at få en smuk og frodig have til sommer og resten af sæsonen.

Ryd op i haven

Henover efteråret og vinteren har vejrforholdene været hårde ved din have. Der kan være eftermælet efter blæsevejr eller en storm, meget regn eller andet. Derfor kan det være nødvendigt at tage en ordentligt omgang oprydning i haven, inden du fortsætter med noget andet.

Start med at gennemgå dine bed for døde planter, knækkede grene, blade og hvad der ellers måtte være. Gennemgå ligeledes din plæne og sørg for at alt er samlet op og kørt væk. Bedene skal være fri for eventuelle rester, der måtte være efter vinteren.

Det er en fordel at begynde oprydningen tidligt på året, da de små spirer fra forårsplanterne allerede begynder at pible frem tidligt. Jo tidligere du går i gang med oprydningen, jo mindre chance er der for, at du træder på og ødelægger de små skud.

Du bør også foretage oprydningen omkring træer og buske i haven. Saml nedfaldne grene op, og klip eventuelt døde eller visne grene af både træer og buskene. Det er også nu, det er specielt godt at beskære og forme træer og buske, som du ønsker det.

 
Sørg for at samle kviste, blade, grene og andet affald fra vinteren og kør det væk.  

Forbered dine haveredskaber

Haveredskaberne er en essentielle, når det kommer til at holde haven i top form. Find haveredskaberne frem fra deres vinterhi og sørg for at de er klar til opgaven, når du får brug for dem i haven igen.

Lækre haveredskaber giver lyst til at færdes mere i haven. Vask dem af så de bliver helt rene, brug olier og beskyttelse på redskaberne af træ og eventuelt maling eller andet, der kan friske lidt op.

Det er en god idé at rengøre haveredskaberne både om efteråret, når du stiller dem ind, men også igen om foråret når du finder dem frem igen. Sørg også for at holde dine haveredskaber nogenlunde rene hver gang du har brugt dem. På den måde får du haveredskaber, der holder sig pæne i længere tid, men som også holder i mange år. 

 
Forbered dine haveredskaber til sommerens opgaver og sørg for at de er vedligeholdte.   

Værn om din plantejord

Du skal sikre dig, at jorden i din have er plante klar. Start med at vende jorden i alle dine bede. Saml eventuelt ukrudt der måtte være sammen i en spand eller trillebøre, så du nemt kan smide det ud efterfølgende. Sørg for at samle alt det ukrudt du får øje på, så det ikke laver ravage senere på sommeren.

Når du har vendt jorden i dine bede, kan du supplere med frisk kompost fra din kompostbunke, købe-kompost eller anden form for gødning, så du tilføjer ekstra gode mineraler og næringsstoffer til jorden.

Sørg for at tilføre gødningen et par uger inden du planter nye ting, så det kan nå at blande sig godt med den gamle jord. På den måde sikrer du dig, at planterne får de bedst mulige levevilkår, når de bliver plantet.

Lav en plan over plantningen

Har du nogensinde overvejet, hvilken type jord, du har i din have? Om der er nogle planter eller grøntsager, der er oplagte at gro på grund af diverse forhold? Det kan være rigtig smart at være opmærksom på dette, og efterfølgende lave en plan over, hvornår og hvad, der skal blomstre i din have.

At du planlægger din haves blomstrings forløb, er noget af det vigtigste, hvis du vil sikre dig en smuk og frodig have resten af året. Bland smukke farver og sørg for at plante både flerårige blomster og etårige blomster, så de kan supplere hinanden og holde på farverne i din have i en længere periode.

Når du har sørget for at plante planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, skal du huske at sørge for at plante blomsterne de rigtige steder. Nogle planter har brug for en anden jordbund end andre, så husk at plante blomsterne, så de passer sammen.

Vær også opmærksom på at planterne også skal passe sammen i højde. Der må ikke være tilfælde, hvor høje planter skygger for lavere planter, og på den måde blokerer for solens stråler. Medmindre de mindre planter naturligvis foretrækker halvskygge.

 
Du skal “nippe” eller plukke døde blomster fra dine planter så du fremmer flere blomster.   

Vedligeholdelse af haven

Det måske vigtigste råd af alle. Sørg for at passe på din have og vedligeholde den. Vedligeholdelse under hele sæsonen er hemmeligheden bag de allersmukkeste haver i verdenen. Så snart dine blomster begynder at blomstre, skal du være opmærksom på at plukke eller “nippe” de døde blomsterhoveder af for at fremme flere blomster.

Når dine flerårige blomster begynder at blomstre, er det også på tide at plante dine etårige blomster, så du får mest ud af dem senere på sæsonen. Det sene forår er også et godt tidspunkt at tilføje et lag barkflis i dine bede. Det hjælper med at holde ukrudtet nede, og supplerer haven med et flot udseende.

Ikke nok med at barken hjælper med at holde ukrudtet nede, hjælper det også med at holde på vandet og holde jorden fugtig under lange perioder med meget lidt vand og høj sol. Hen på efteråret og hen over vinteren vil barken blive nedbrudt og tilføre yderligere næringsstoffer til jorden i dine bede. Det er jo bare en win/win.

 
Bark flis i bedene er en kæmpe hjælp for både dig og dine planter.    

Kilde: realsimple.com

Mest læste artikler