Efterårshaven: 3 ting du skal gøre nu

Haven er ved at forberede sig til den kommende vinter. Vi giver dig 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Sensommer bliver til efterår

Frugter og bær lyser op som farvebomber, dekorative frøstande rasler lovende, og høstfarverne er så småt begyndt at melde sig. Sensommer bliver til efterår, og haven er ved at gøre sig klar til den kommende vinter. Det går ikke stille af, for der er meget, der skal nås inden vinteren.

Her får du 3 trin til, hvordan du får mest muligt ud af din sensommerhave.

Få 90 løg i en særligt udvalgt løgpakke og vores online havekursus her.

1. Saml gratis frø til nyt flor

Mange frøstande af stauder og sommerblomster er fyldt med spiredygtige frø, der kan høstes, lagres og sås til næste år. Høst frø på en tør dag, og høst kun dem, der er helt modne. De skal simpelthen rasle ud af frøstanden uden hjælp. Læg de høstede frø til tørre i flade bakker et lunt og tørt sted et par uger. De skal være helt tørre, før de fyldes i papirposer, der opbevares tørt og køligt.

Sådan planter du forårsblomster, så de overlapper hinanden.

2. Planlæg et farverigt forår

Når efteråret begynder, er tiden inde til at tænke på foråret. Det er nu, de forårsblomstrende blomsterløg skal i jorden, for de behøver vinterens kulde for at danne blomster. Det er dejligt at drømme om et farverigt forår og planlægge smukke kombinationer af tulipaner, narcisser og alle de andre lækre løgvækster. Løgene lægges med spidsen opad i en dybde, der svarer til tre gange løgets højde. Altså små løg, små huller – store løg, store huller.

3. Frås i flotte buketter

Dahliaplanterne er superflotte lige nu, og det bliver de ved med at være, lige til frosten kommer, hvis de får lidt hjælp. Sørg for at klippe blomsterne af, efterhånden som de visner; så dannes der nemlig hele tiden nye blomster. Af samme grund kan du roligt fråse i flotte havebuketter med dahlia, for det udløser samme mekanisme: Der dannes endnu flere blomster.

Få 90 kvalitetsløg og vores online havekursus. 

Læs også: Opbevaring af frø – frø fra planter kan gemmes og bruges næste år

Mest læste artikler