Forspiring af frø – sådan gør du

Foråret er over os. Og det kribler sikkert i dine fingre for at komme udenfor, og komme i gang med forberedelserne i haven. Forspiring af frø er en af de forberedelser du kan gå i gang med nu. Du kan læse meget mere om forspiring og en guide til hvordan du forspire frø her.

En god tommelfingerregel når du skal i gang med forårsspiringen: Så hellere for sent end for tidligt. Hvis du sår for tidligt, kan du risikere, at dine planter bliver ranglede og at de aldrig bliver sunde. Men frøene kan sagtens udvikle sig til sunde og raske planter, selvom forspiringen er begyndt lidt senere – så længe de har tid til at udvikle sig.

Her er en liste over frø, du sagtens kan forspire i marts og altså begynde med allerede nu – de fleste af dem er fleksible nok til også at vente til april:

  1. Tomater – Du kan forspire dine tomater indendørs i vindueskarmen eller i dit minidrivhus. Dette kan du allerede gøre fra start marts.

  2. Chilier – Du kan du begynde forspiringen af chiliplanten allerede mellem februar og maj måned.

  3. Peberfrugter – Da peberfrugten er nært beslægtet med chilien, lyder processen næsten ens. Forspir dine peberfrugter indendørs i februar-marts. Denne plante har en lang udviklingsprocess på op til 7 måneder, så sørg for at der er tid nok.

  4. Auberginer – Begynd forspiringen indendørs i marts-april. Udplantningen foregår gerne i starten af juni.

  5. Kål – Forspires i marts og udplantning foregår i april-maj.

  6. Ærter – Her skal du være lidt tålmodig, da forspiringen optimalt set først begynder sidst i marts.

  7. Salat – Du kan roligt gå i gang. Forspiringen er sikker fra start marts. Så er det bare ud i drivhuset med dem, når de første blade er vokset frem.

  8. Radise – Med forår følger radiser. Så du kan sagtens begynde forspiringen nu!

Radise

Sådan gør du

  1. Brug en såbakke med potteindsatser, fiberpotter eller tørvebrikker til forspiringen. Husk at bruge en speciel jord til såning, der indeholder mere sand og mindre gødning end almindelige blomsterjorde. Det giver frøet en mildere start.

  1. Tryk så jorden let til og placer frøene jævnt i jorden. Dæk frøene til med jorden. Husk at nogle frø skal lysspires og derfor ikke skal tildækkes med jord.

  1. Vand jorden let. Hold jorden fugtig, indtil frøene spirer. Du kan eventuelt bruge en sprayflaske, så du ikke overvander. Læg låget på såbakken, men husk at fjerne det indimellem for ventilation.

  1. Sæt såbakken lyst og ved stuetemperatur.

  2. Fjern låget på såbakken, når frøene er spirede. Du kan nu vande direkte i såbakken.

  3. Plant de små planter ud i køkkenhaven, drivhuset eller krukkerne, når frostnætter er overstået (typisk i midt maj). Beskyt planterne de første dage med en fiberdug, og husk at gøde jævnt hen over sommeren for en optimal vækst.

Der er altså massere at tage sig til i haven. Og hvis du lige så stille går i gang nu, med at planlægge din køkkenhave i forhold til, hvad du kunne tænke dig at høste, så er du godt på vej.

Held og lykke med din forspiring!

Kilde: Frøsnapperen og Plantorama

Mest læste artikler