Sådan henter du selv dit brænde i skoven

Brænde behøver ikke ankomme på en palle i indkørslen. Vi kan selv hente brænde i skoven – det er billigere, og så giver det en god familieudflugt.

Nu er det endnu engang tid til at fylde brændekurven op igen, så vi danskere kan gøre det, vi er allerbedst til – nemlig at hygge os. Men lige så hyggeligt som det er at nyde den knitrende ild hjemme i stuen, lige så dyrt og besværligt kan det være at skaffe brænde til en hel vinter.

Men her kommer sankebrænde ind i billedet. Sankebrænde er nemlig alt det træ, der ligger løst i skovbunden, og som du nemt og billigt kan fodre brændeovnen med.

Selvhenter koster tid, men du sparer penge

Der er selvfølgelig mere arbejde forbundet med selv at hente brænde i skoven end at få det leveret i indkørslen, men der er også op til 10 gange mere at spare. Mens en leveret rummeter opskåret brænde kan koste 1.000 kr., koster en rummeter i skoven mellem 60 og 225 kr.

Træ billigst i Jylland

Billigst er nåletræ i Jylland og dyrest er løvtræ i hovedstadsområdet. Den store prisforskel på leveret og selvhentet brænde skyldes, at du selv skal skære op, hjembringe og ikke mindst tørre brændet fra skoven i op til to år.

God måde at tabe sig på

Til gengæld kan du trække lidt fra på kalorieregnskabet; ved en times brændehugning forbrænder du 343 kalorier.

To måder, at hente brænde på

Hvis du vil i skoven efter brænde, så er der to nemme måder: Enten køber du et sankekort, der giver tilladelse til at tage alt træ, der ligger på skovbunden efter skovning, eller du køber lov til selv at fælde træer og skære dem op til brænde (selvskovning).

 

Du kan samle ind eller selv fælde træerne

Sankebrænde er nemt at gå til og skal blot samles ind og skæres op i mindre stykker, mens selvskoveren selv skal fælde træerne. Til arbejdet i skoven er økse, håndsav og motorsav uundværlige redskaber.

Skovfogeden skal kontaktes først

Både sankere og selvskovere skal henvende sig til den lokale skovfoged og aftale nærmere. Alt afhængigt af, hvad skovfogeden har til rådighed, og hvad dine ønsker er, anvises et bestemt område, hvor du må hente brænde.

Ofte kun i vinterhalvåret

Både private, kommunale og statsejede skove sælger sanke- og selvskovningskort. Bemærk, at det mange steder kun er tilladt at hente brænde i skoven i vinterhalvåret. I sommerhalvåret skal dyrelivet nemlig have fred.

Skær brændet op, før du kører det hjem

Hvis du sætter en weekend af, er det en god idé at bruge de fleste arbejdstimer på at skære op, lægge brændet ud til skovstien og så først til sidst køre ind med traileren og hente brændet hjem.

Din sikkerhed i skoven

  • Hav en tændt telefon på dig, så du kan få hjælp.
  • Vid, hvad den nærmeste skovvej hedder.
  • Hav førstehjælpsudstyr i form af en kompresforbinding i en lomme.
  • Hold forsvarlig afstand, hvis I arbejder flere sammen. 
  • Hvis I skal fælde et træ, bør ingen være nærmere fældningsstedet end det faldne træs dobbelte højde.
  • Det er et krav, at din motor­sav kører på miljøvenlig benzin og biologisk nedbrydelig kædeolie.
  • Tag dit affald med, når du forlader skoven.
  • Hav sanke/skovningskortet på dig.

Hvad skal du huske:

Du bør følge de sikkerhedsregler, der gælder skovarbejdere. Det betyder bl.a. :

  • Tjek, at motorsavens kædebremse, fangtap og gasspærre virker.
  • Tag sikkerhedsbukser, sikkerhedsstøvler og hjelm med høreværn og visir på.  

Flere råd på naturstyrelsen.dk

Prisen på sankebrænde i statsskovene i dit område

Statsskovene er opdelt i 19 distrikter, som hver især fastsætter bestemmelserne for sankebrænde og selvskovning. Kontakt din lokale statsskovrider for at købe sankekort eller ret til selvskovning på naturstyrelsen.dk.

Mest læste artikler