Kan jeg stadig bruge de gamle frø?

Se her, hvordan du finder ud af, om gamle frø – både grøntsagsfrø og blomsterfrø – stadig kan bruges, ved at foretage en spiretest.

Gamle frø spiretest

Gamle frø: Haveselskabets rådgivning svarer her i idenyt på de spørgsmål, som de oftest får stillet af deres medlemmer.

Dette er et af de oftest stillede spørgsmål til rådgivningen i marts måned.

Ved havefaglig rådgiver og fagredaktør Louise Møller

Jeg fandt en kasse med gamle frø. Kan de stadig bruges?

Det sikreste er at anvende friske frø, når du skal så. Men gamle frø kan bevare spireevnen i flere år.

Du kan lave din egen spiretest, der kan afsløre, om der stadig er liv i de gamle frø. Spiretesten er bedst egnet til grøntsagsfrø og frø af enårige sommerblomster, da mange staudefrø og frø fra træer og buske har mere uregelmæssig og ofte meget langsom spiring.

Sådan gør du:

Læg nogle fugtige vatrondeller på en tallerken og én slags frø på hver.

Dæk tallerkenen med husholdningsfilm og stil den lyst og lunt.

Hvis frøene har bevaret spireevnen, vil du i løbet af nogle dage se de første frø begynde at spire. Det er et tegn på, at du godt kan så dem.

Nogle kan være lidt længere tid om at vise tegn på liv, men hvis de ikke spirer inden for en uges tid, bør du kasserer frøene og købe nye. 

Haveselskabets rådgivning

Haveselskabet, som er en landsdækkende og almennyttig forening med rødder helt tilbage til 1830, har i snart 60 år tilbudt haverådgivning til sine medlemmer og hjulpet både nye haveejere og rutinerede haveentusiaster med store og små problemer i haven. Selskabet udgiver magasinet HAVEN og tilbyder ud over rådgivning bl.a. gode medlemstilbud, havevandringer og workshops. 

Mest læste artikler