Kend din havetype

Kan du ikke få blomster nok, går du mest op i havens afgrøder – eller får du stress bare af at kigge ud ad vinduet? Lær din havetype at kende, så du kan indrette din have derefter.

Måske har du allerede købt dig fattig i frø og slået 117 knuder på dig selv for ikke at drøne ud i havecenteret og gå plante­grassat, inden risikoen for nattefrost er ovre. Eller måske tager du alt det med haven stille og roligt, fordi haver er til for at passe sig selv, så du kan nyde tilværelsen.

Lige meget hvad findes der en have til enhver havetype – det gælder bare om at finde ud af (eller blot erkende), hvilken havetype man er. Læs med her, og bliv klogere på fem klassiske havetyper og de haver, der passer til netop deres temperament. Måske kan du ligefrem genkende dig selv i en eller flere af dem? 

Havenørden

En havenørd som dig kender navnet, både på dansk og latin, på hver en plante på matriklen. Du tilbringer så meget tid som muligt i haven og leder altid efter opgaver, der kan udføres. Du går amok som et barn i en slikbutik sidst på vinteren, når det endelig bliver tid til at købe årets frø, og igen om efteråret, når sæsonen for løgindkøb starter.

Du er ikke meget for at indrømme det, men du har helt sikkert en drømmehave på mindst 3.000 kvadratmeter planlagt i hovedet eller måske endda på papir, hvis nørderiet har fået godt fat. Og så vil du sandsynligvis også helst holde for dig selv, at du har hede drømme om den engelske haveguru Monty Don.

Din ideelle have er en formel have i engelsk stil. Enorme staudebede og metervis af stramt klippede takshække kræver mange timers dejligt arbejde hver uge. Hvis du har svært ved at komme gennem vintersæsonen, kan varmemåtter og uv-lamper tage toppen af dine haveabstinenser i det allertidligste forår.

Med en forholdsvis lille investering kan du forlænge haveåret og så de frø, der kræver godt med lys og varme, tidligere end normalt i det danske klima.

Havetype 1 - Havenørden

Livsnyderen 

Du elsker hængekøjen langt højere end hækklipperen og ser mest haven som et bagtæppe for den altafgørende afslapning. Du mener, at en tulipan her og der er fin nok, for haven må gerne være pæn at se på, men den skal altså passe sig selv.

Du bruger næsten kun haven om sommeren, men så er du til gengæld også god til at nyde den. For dig er den nemlig husets ekstra rum, og du ønsker dig bare, at der skal være plads til en god grill, en hyggelig spiseplads og noget, man kan ligge på i solen.

Allerhelst vil du have fred og ro omkring dig, så naboerne skal ikke bryde sig om at komme støjende med motorsav eller høj musik. Du ligger nemlig vandret i haven – helt bogstaveligt!

Din ideelle have er en traditionel dansk parcelhushave med stor græsplæne og et par småbede med løgplanter og stauder langs hækken. Når det gælder om at optimere den begrænsede tid, du har til at slappe af i din have, kan det betale sig at købe en selvkørende græsslåmaskine. Din nye robotven kan så tage sig af den nødvendige græsslåning, mens du slapper af med en kold drink på terrassen.

Havetype 2 - Livsnyderen

Selvforsyneren  

Du går egentlig mest op i at dyrke din egen mad. Du har sikkert et detaljeret skema over, hvilke afgrøder der skal afløse hinanden for at udnytte pladsen i havens højbede optimalt. Og intet skal gå til spilde, så du kender mindst 100 retter med squash i hovedrollen. Du ved, præcis hvor i området man kan hente gratis hestemøg, for jordens mikroliv nørder du meget med.

Du planlægger nok et hjemmebygget drivhus til forspiring af småplanter og senere på sæsonen til tomater, agurker, meloner, chili og meget, meget mere. Du overvejer at få et økologisk Ø tatoveret på overarmen, og så flirter du måske alvorligt med veganisme.

Din ideelle haveer den klassiske franske potager – altså en køkkenhave, hvor prydblomster og -buske passes ind sammen med det spiselige, så det æstetiske og det praktiske kombineres på fineste vis.

Hvis du kan nænne det, så brug et par kvadratmeter på en lille spiseplads, så du kan nyde den næringsrige mad, du selv har dyrket, mens du glæder dig over udsigten til ‘markerne’.

Naturromantikeren 

Hvis du er fysisk ude af stand til at få øje på ukrudt og mener, at alt, der vokser, er af det gode, er du nok den romantiske havetype. Du føler en enorm velvære i naturen, og i din have skal alt være så grønt som muligt. Det kan ses på din have, at når du tager hen på planteskolen, køber du impulsivt og gerne stort ind af det, der lige fanger dit øje.

Du elsker alle havens dyr, fra pindsvin og frøer til bier og sågar myg, og du drømmer om en frodig og naturlig have, hvor børn, høns, hunde, buske, træer og blomster stortrives imellem hinanden. I din have er der altid plads til en gæst mere omkring det hvidmalede havebord.

Din ideelle have er en smuk og levende cottagehave med masser af skønne planter, men også en lille smule struktur i form af hække, stier og terrasser omgivet af farveafstemte bede.

Tænk på, at selvom du elsker snerler og skvalderkål og har et blødt punkt for havens dræbersnegle, er det usandsynligt, at dine naboer har det på samme måde. Prøv at holde den slags inde på din egen grund med et solidt hegn mod nabohaverne, selvom indhegning af enhver art grundlæggende strider mod din natur.

Havetype 3 - Naturromantikeren

Lejlighedsaspiranten

Du er nok sådan en, der er havnet i et hus med en have ved en tilfældighed eller måske endda ved et uheld.

Du ser primært haven som en irriterende forhindring mellem bilen og hoveddøren, og du har ikke meget lyst til at tilbringe tid derude. Du synes nemlig, at havens mange opgaver skaber unødig stress og mere arbejde til dig. Din indstilling skyldes formentlig, at du faktisk er en smule utryg ved alt det grønne, der bare vokser ukontrolleret uden for vinduerne. Og måske drømmer du endda om at asfaltere hele molevitten eller flytte tilbage på stenbroen, hvor du føler dig mere hjemme. 

Din ideelle have består derfor af én stor flisebelagt terrasse uden for meget jord omkring. Men husk, at planter omkring huset optager en stor del af det regnvand, der ellers kan ende i din kælder og skaffe dig endnu mere arbejde på halsen.

Måske kunne du klare at plante lidt efeu eller et par småtræer, der kan passe sig selv? Ideelt set bør du nok overlade havens pasning til andre og så starte med en altankasse for at blive dus med plantelivet. 

Mest læste artikler