Dansk opfindelse hjælper dig med oprydningen efter havearbejdet

Denne danske opfindelse kan med et snuptag halvere forbruget af forurenende plastiksække og gøre det meget nemmere at rydde op efter arbejdet i haven.

Som haveejer kender du nok situationen, hvor du med en plastiksæk i den ene hånd forsøger at manøvrere stikkende grene fra hækkeklipning eller træbeskæring ned i sækken med det resultat, at grenene river hul på sækken og sætter sig fast, så du kun kan fylde sækken delvist – og helt sikkert ikke kan genbruge den.

Det problem har den danske opfinder Stevan Treshow besluttet sig for at gøre noget ved.

Bagpipe er navnet på et stort og let konisk rør, som gør det muligt at proppe mindst dobbelt så meget affald i de klare plastiksække. Tanken er, at man trækker sækken udenpå Bagpipe, så røret beskytter sækken indefra. Herefter kan man mase og mose affald ned i røret uden at sækken tager skade. Og når røret er fyldt helt op, trækker man det ud af sækken. 

– Med Bagpipe går det hurtigt, og sækkene bliver mindst dobbelt så fyldt, så man bruger markant færre. Samtidig går de ikke i stykker og kan derfor bruges igen og igen, siger Stevan Treshow i en pressemeddelelse.

I ren frustration har han opfundet og udviklet Bagpipe i sin have i Nærum.

De dårligt fyldte plastiksække er nemlig ikke kun et problem for haveejerne – de er det også for naturen. 

Hvert år bliver millioner af klare plastiksække proppet med have-, bygge- og husholdningsaffald og afleveret på genbrugsstationen, hvoraf de fleste ryger i småt brændbart. Ifølge Claudia Sick, biolog i miljøorganisationen Plastic Change, er afbrænding den næstværste måde at håndtere plastik på – kun overgået af at smide det i naturen. 

– Der ryger rigtig meget plastik op i røg på den konto, og det er noget skidt. Udover det generelle CO2-udslip ved afbrænding, som bidrager til klimaforandringerne, får vi ikke genanvendt de værdifulde og begrænsede ressourcer. Derfor skal vi selvfølgelige bruge alle smarte løsninger, der kan reducere vores plastikforbrug,siger Claudia Sick. 

Halverer forbruget af plastiksække

Kort efter Stevan Treshow lancerede Bagpipe, kom produktet i brug på byggepladser rundt om i landet. Flere byggefirmaer så nemlig hurtigt fordelene ved at bruge Bagpipes til at rydde op og affaldssortere på byggepladsen. Det gælder blandt andet byggefirmaet Sixpence i Brønshøj, der har købt ti Bagpipes.  

– Det er vigtigt for effektiviteten at holde orden på byggepladserne, og til det formål er rørene enormt smarte. Vi kan fylde sækkene grundigt uden at ødelægge dem. Og i stedet for at en person holder sækken, og en anden fylder den, kan flere være i gang på samme tid, fortæller Kristian Ladefoged, der ejer Sixpence, og fortsætter: 

– Derudover har vi altid fire-fem stående som almindelige skraldespande, så vi kan holde plastik, metal, og andre materialer adskilt. Det er faktisk lykkedes mig at mere end halvere udgifterne til affaldssække, og vi sparer meget tid på oprydningen,siger Kristian Ladefoged, der også tager en Bagpipe med sig hjem, når haven skal ordnes. 

Bagpipe skal være allemandseje

Tilværelsen som opfinder og fabrikant er ganske ny for Stevan Treshow, der arbejder som selvstændig filminstruktør og driver et filmproduktionsselskab sammen med sin hustru, Sussan. På trods af det komplet nye arbejdsområde havde han fra begyndelsen klare krav til produktionen. Bagpipe bliver derfor produceret på en fabrik i Ribe og fremstilles af dansk genbrugsplastik. 

– For mig er det en blåstempling, at så mange professionelle har kastet sig over Bagpipe – det ville de ikke gøre, hvis det blot var en gimmick. Nu glæder jeg mig til, at vores sækkerør bliver fast inventar i alle Danmarks husholdninger og på alle arbejdspladser, smiler Stevan Treshow.  

Mest læste artikler