Sådan sætter du effektivt gang i havesæsonen

En ny havesæson er i gang, og den skal nydes med alle sanser. Læs her tre ting du kan gøre, for at din have bliver klar til den nye sæson. 

Nu er det forår for fuld skrue. Fuglene synger himmelhøjt og verden er lysegrøn af nyudsprungne træer og buske. 

Haveenergien når sit klimaks, når der skal sås, plantes, prikles og pottes, for endelig kan vi få lun jord under neglene.

1. Mere plads til rødderne

De forspirede sommerblomster og grøntsager står nu så tæt, at de skal have mere plads for at blive til stærke, levedygtige planter. De skal derfor prikles – altså plantes om til hver sin lille potte. 

Det kræver en nænsom hånd, men skal netop gøres, mens planterne er helt små og blot har fået de første sæt blade efter kimbladene. Skil de små planter forsigtigt fra hinanden, så rødderne ikke lider overlast, mens du holder dem i bladene – aldrig i stænglen. 

Lav et hul i den gennemfugtede pottemuld med en blyant, og sænk forsigtigt rødderne ned i hullet – og tryk så let til. Vand, og placér dine planter lyst og køligt.

2. Forårsspuling af drivhuset

Drivhussæsonen står for døren, så det er på høje tid at give drivhuset en grundig rengøring helt ud i hjørnerne. 

Skadelige insekter og plantesygdomme har en forbløffende evne til at overvintre i gamle planterester samt revner og sprækker, hvor de sidder på lur og venter på friske planter at angribe. Derfor er rengøring så vigtig.

Begynd med at fjerne alle gamle planterester fra drivhuset, og skrub og spul så både glas og sprosser grundigt både udvendigt og indvendigt, så den uundgåelige algebelægning på glasset også kommer væk, og de kommende drivhusplanter kan få maksimal glæde af solens stråler.

3. Beskæring efter busktype

Foråret er så fremskredent, at det er sikkert at beskære roser, sommerfuglebuske og hortensiaer. Men de kræver hver sin teknik:

  • Roser beskæres, så sovende knopper nederst i busken vækkes. Dermed bliver busken tæt og blomsterrig. Skær altid lige over en knop, der ses som et rundt øje på grenen, og tænk på, at det nye skud vokser i den retning, knoppen vender. På den vis kan du forme din rose.
  • Sommerfuglebuske klippes helt ned til 20-30 centimeter over jordoverfladen, så der bliver plads til nye, blomstrende skud.
  • Hortensiaer klippes lige under de gamle blomster, hvor du kan se de første grønne knopper. Ellers risikerer du at klippe de kommende blomster af.

Mest læste artikler