Valg af flagstang
Dannebrog er et af verdens ældste flag, og den rød-hvide dug har været uforandret gennem århundreder.
Når det gælder flag og flagning, så er vi danskere også et kapitel for sig, for næsten ingen begivenhed er for lille til, at vi finder små flag frem. Men måske drømmer du om et rigtigt Dannebrog på din matrikel. Her guider vi dig til valget af flagstang. Læs også om, hvad det koster at flage, og hvad det indebærer af flagregler.
Huset bestemmer højden på flagstangen
Flagstænger fås i adskillige længder og i flere materialer. I første omgang kan det se uoverskueligt ud, men der er hjælp at hente hos forhandlerne, der har gode vejledninger til, hvordan du får en stang, der passer i din have. Først skal du finde ud af, hvor stor din flagstang skal være, og her anbefales det at gå ud fra højden på dit hus.
Anbefalingen går på, at flagstangen skal være så høj, så hele flaget er fri af tagets rygning. For de fleste parcelhuse i ét plan er en flagstang på otte meter passende, men er tagryggen højere end seks meter, skal der en større stang til.
Flagstang i glasfiber er nemt
Så er der spørgsmålet om materiale. En klassisk flagstang i træ er flot og traditionel og kan holde meget længe, hvis den bliver vedligeholdt.
Det betyder, at den bør males og måske også spartles, hvis der er revner, mindst hvert andet år. En glasfiberstang skal ikke males, men den bør vaskes og vokses med jævne mellemrum, ellers bliver den grå og kedelig. I dag sælges der langt flere flagstænger i glasfiber end i træ.
Valg af sokkel til flagstang
Flagstangen skal monteres på en sokkel, der er støbt ned i jorden.
De klassiske sokler kan du få i forskellige materialer – egetræ, granit og beton, med eg som det billigste og granit det dyreste.
Glasfiberstængerne kan monteres på en sokkel med vippebeslag, der gør montering og nedtagning nemmere. Det kræver dog, at selve flagstangen er forberedt med et beslag i bunden af stangen.
Har du allerede en sokkel i god stand i din have, kan den sagtens bruges.
Nedstøbning af soklen
Vil du selv montere soklen, kan du få en vejledning hos forhandleren. Monteringen kræver, at du graver et hul på godt en meter, og at du støber med tørbeton både i bunden og øverst i hullet.
Dybden afhænger af jordbundsforhold og stangens længde. Husk, at være omhyggelig med at få soklen i lod, for skævheder bliver ekstra synlige, når en flagstang på måske otte meter pludselig bliver monteret. Du kan i de fleste tilfælde også få forhandleren til at montere soklen mod betaling.
Priser på flagstænger
Flere forhandlere tilbyder pakkeløsninger, hvor du får sokkel, flagstang, flag, vimpel og montering til priser fra 3.000 kr. afhængigt af sokkel og størrelse på flagstang.
Du kan selvfølgelig selv stå for montering og spare lidt penge, hvis du har mod på at støbe soklen forsvarligt og ikke mindst lige.
![]() |
|
En ting er flagstangen – noget andet er flagreglerne. |
Flagregler for Dannebrog
I modsætning til hvad mange tror, så er der praktisk taget ingen lovgivning, der regulerer privates brug af flag.
Undtagelsen er, at det ikke er tilladt at flage med fremmede staters flag uden tilladelse fra det lokale politi.
Det er dog tilladt at flage med det grønlandske flag, det færøske flag, de nordiske landes flag, FN-flaget og EU-flaget uden at indhente tilladelse fra politiet.
De officielle flagdage pålægger udelukkende statslige myndigheder at flage på bestemte dage og altså ikke private.
Men selvom området ikke er reguleret for private, så bør ønsket om at kunne hejse Dannebrog til tops vel også følges med ønsket om at gøre det korrekt efter de traditionelle foreskrifter, og her er der hjælp at hente hos Danmarks-Samfundet, som har lavet en udførlig pjece, der gratis kan hentes på deres hjemmeside.
Helligdag før de kongelige
Langfredag er en af de helligdage, der ikke falder på samme dato hvert år. Og i følge de officielle flagregler skal der her flages på halvt. Det betyder dog ikke, at du ikke kan fejre din eller et andet familiemedlems fødselsdag eller lignende med at hejse Dannebrog helt til tops. Det er helt i orden.
Som en lille krølle kan nævnes, at hvis eksempelvis Dronningens fødselsdag faldt sammen med langfredag, så skulle offentlig myndigheder faktisk markere dagen med et flag på halvt, da kirkelige flagdage går forud for kongelige. Hvilken flagstang du flager på, om den er af glasfiber eller træ er derimod helt op til dig selv.
Kilder, tekst og fotos: Danmarks-Samfundet, Fyns Flagstang Industri, Tiset hegn- og flagstangindustri.
Læs også: Helligdage – så mange fridage får du i år
Læs også: Dannebrog – få tjek på flagregler, flagdage og flagtyper i Danmark