Tre gode råd: Sådan gør du din have til et paradis for børn og børnebørn

Sommeren er på vej, og med den kommer tiden til at nyde haven - også for børnene. En have-ekspert har tre gode råd til, hvordan du kan gøre haven til et børneparadis.

Det er typisk de voksne, der dyrker haven. Men børnene kan også sagtens lege og få gode oplevelser i den.

Børn er af natur meget nysgerrige, og dufte, farver og former har det med at pirre deres sanser og deres eventyrlyst. Derfor er det oplagt at gøre haven til et fælles-projekt.

  • – Vi skal have børnene med ud i haven, hvor sanserne kan blive stimuleret. De vilde og naturlige haver vinder i øjeblikket indpas overalt, og det spiller utrolig godt sammen med at tilgodese børnenes behov. Det handler nemlig om at skabe et miljø, der kan pirre sanserne – børn skal kunne dufte, føle, smage og udforske haven, og når der er masser af liv, er der meget at sanse, siger Kamilla Høy, planteekspert i Plantorama, i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at børnene synes, det er sjovt, hvis de kan tage ejerskab på en del af haven.

  • – Giv dem ansvaret for et stykke jord, et bed eller blot nogle krukker at dyrke smukke og underlige ting, som man må stikke fingrene i. Det betaler sig., siger Kamilla Høy.

Plante-eksperten har tre gode råd til, hvordan haven kan blive attraktiv for børnene:

Dyrk det spiselige

Intet kan få børnene hurtigere i haven end modne frugter og bær, der blot venter på at blive spist. Dyrk ærter og radiser, der vokser hurtigt og smager godt. Det motiverer børnene. Plant en masse jordbær og bærbuske . Hvis du vil undgå, at børnene stikker sig, fås der i dag også børnevenlige bærbuske uden torne. Overvej også at plante blåbær og skovjordbær, som begge giver bær over en lang periode. Skovjordbær vil tilmed brede sig og kan også bruges som bunddække.

En fryd for øjet

Synet skal også forkæles, og til det findes der en lang række blomster med masser af farve, der giver wow- effekt til haven. Så for eksempel solsikker, der hurtigt vokser sig to meter høje og altid kigger på solen. Der findes også mange planter, der både er flotte og spiselige. Grønkål er både superflot og ekstremt sund, og hvis børnene selv er med til at dyrke den, bliver det typisk sjovere at spise den efterfølgende. Prøv også med spiselige blomster som tallerkensmækker og hornvioler.

Lad det summe, krible og krable

Dyreliv har alle dage haft en nærmest hypnotiserende tiltrækning over for børn. Farvestrålende blomster tiltrækker flyvende insekter, og skærmplanter som persille, koriander, fennikel og dild giver høje planter med blomster, som blandt andet tillokker svirrefluer, der bekæmper lus og som børnene kan drille og lege med uden at være farlige. Hvis man ikke har en kompostbeholder til rådighed, kan et kompost-rør, som man stikker ned i jorden og fylder planteaffald i, være en sjov løsning. Det tiltrækker regnorme og andet liv i jorden, og samtidig laves der gødning til planterne. Overvej også at etablere et vandbassin, som både kan tiltrække nye insekter, frøer og fugleliv.

Læs også: Spiselige blomster – Den ultimative liste over blomster du kan bruge i mad

Læs også: Solsikker – sådan bliver de 5 meter høje

Læs også: Tallerkensmækker – Planten til haven og middagsbordet

Mest læste artikler