Derfor skal du IKKE klippe hækken nu

De kommende uger står kilometervis af især ligusterhække i fuldt flor. Det får mange haveejere til at svinge hækkesaksen, men det bør de straks stoppe, mener nogle.

Du har muligvis hørt det gamle haveråd om, at hækken bør klippes to gange i løbet af sommeren. Hvis det står til Danmarks Biavlerforening skal du imidlertid straks lægge hækkesaksen væk. Bier og andre insekter har nemlig svært ved at finde føde, hvilket giver ligusterhækken og andre blomstrende hække en ny og vigtig rolle som madbuffet for bierne

Ligusterens blomster indeholder både pollen, som giver protein til biernes yngel, og nektar der indeholder kulhydrater, som giver bierne energi. Alt dette snydes bierne for, hvis man klipper hækken før den er afblomstret.

Ikke kun bierne får hjælp

– Haveejerne vil gerne have snorlige hække, men de vil også gerne have bier til at bestøve havens frugttræer og bærbuske. En af de vigtigste ting for bierne er, at de skal have adgang til et varieret fødegrundlag gennem hele sæsonen. Derfor er det vigtigt, at vi ikke klipper blomsterne væk, når planterne endelig blomstrer, siger Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening.

Når du udskyder hækklipningen, hjælper du ikke kun bierne, men også andre dyr og fugle, der kan have reder i hækken.

Mest læste artikler