Vælg hæk efter forholdene
Kan beskæres
Tjek forholdene før du køber
Plant i efteråret
Husk naboen
8 blomstrende hække
Med disse 8 blomstrende hække kan du sætte kulør på haven.
1. Rododendron (Rhododendron)

Rododendron er en skøn plante med en overdådig blomstring. Med sin pragtige blomstring i talrige farvevarianter, vil rododendronen pryde haven om sommeren.
Det en surbundsplante, som trives bedst i en jord med lav pH-værdi – den trives absolut ikke i kalk. Derfor er det en god ide at plante rhododendron i spagnum.
Rhododendron har godt af at blive beskåret en gang om året.
2. Syren (Syringa)

Syrenen blomstrer i foråret til begyndelsen af sommeren alt efter hvilken art, der er tale om. Syrenen har en pragtfuld duft og kan endda bruges i madlavning. De små træer spænder i en størrelse fra 2 til 10 meter i højden og 20 til 30 centimeter stængler i diameter. Syren findes i lilla, hvide, bleggule, lyserøde og bordeaux nuancer.
Syren trives i sol/halvskygge og kræver en let gødning. Derudover er den fuldt ud hårdfør under danske forhold.
3. Forsytia (Forsythia)

Forsytia er en flot løvfældende busk, som har små gule blomster, der springer ud i april-maj måned. Den er meget blomsterrig og pryder derfor foråret flot, hvorefter den står grøn.
Den er fuldt hårdfør og egner sig rigtig godt til haver. Den trives i sol/halvskygge og skal beskæres efter endt blomstring eller midt sommer.
4. Buketspiræa (Spiraea x vanhouttei)

Buketspiræa bruges ofte som opretvoksende beplantning, og bliver typisk omkring 2 meter høj og 1 meter bred. Den egner sig bedst som uklippet hæk, da den vil miste det meste af blomstringen, hvis den beskæres. Lader du hækken være uklippet, vil små hvide blomster springe ud i maj-juni.
Den trives bedst i sol/halvskygge og er en fuldt ud hårdfør plante, der passer godt til det danske klima.
5. Spiræa ’Anthony Waterer’ (Spiraea x bumaida ’Anthony Waterer’)
Denne spiræa er en halvkugleformet busk, som bliver cirka 1 meter høj og 1 meter bred. Den er velgenet som lav, uklippet hæk, enten som gruppe eller bunddække beplantning. Den har en god dækkeevne og egner sig også til skråninger. De mørkerøde blomsterskærme springer ud i juli-september og pryder derfor sensommerhaven.
Den trives i sol/halvskygge og i almindelig havejord.
6. Blærespiræa (Physocarpus Opulifolius ’Diabolo’)

En anden spiræa prydbusk er blærespiræaen. Den minder på mange måder om den ovennævnte spiræa ’Anthony Waterer’, bortset fra sine mørkerøde blade, hvide blomster og røde frøstande. Bladende er kobberfarvede i udspring og senere rødbrune til purpurfarvede.
Hvis du er mest til den smukke løvfarve, skal du klippe busken tilbage hvert 3-4. år, da farven fremstår kraftigst på unge grene. Midt på sommeren springer de hvide halvkugleformede blomster frem, hvorefter de klare røde frøstande kommer.
7. Buskpotentil (Potentilla)

Buskpotentil er en planteslægt fra rosenfamilien, som danner en frodigt blomstrende og uformel hæk. Den kræver (næsten) ingen beskæring – men skal du beskære, skal det foregå i foråret efter sidste frost. En buskpotentil egner sig perfekt til lave hække og kan plantes i større grupper – eventuelt en kombination af forskellige sorter. Buskpotentil findes med hvide, røde eller gule blomster, som sætter flot kulør på din have.
Den trives bedst i sol/halvskygge. Den er enormt hårdfør og tåler derfor både ekstrem varme og ekstrem kulde. For at få en farvestrålende hæk, som blomstrer langt ind i efteråret, skal du beskære den årligt.
8. Hybenrose (Rosa rugosa)

Hybenrosen er super fin med sine krøllede, lyserøde blomster. Den dufter utrolig skønt og blomstrer i juni til langt hen på sensommeren. Hybenrosen er besat med børster og torne.
Det er en utrolig robust busk, som kan gro næsten hvor som helst, hvorfor du måske også har stødt på den ved stranden. Når hækken har afblomstret, vil der i efteråret komme orangerøde hyben, som du kan bruge til marmelade, saft, te, hybenpulver og meget mere.

Inden du planter hybenrose, skal du være opmærksom på, at den er kraftigt rodskudsdannende, hvilket gør den svær at styre. Den er desuden på Naturstyrelsens liste over uønskede plantearter i landskabet.