Drømmer du om en flot rosenhæk? Sådan gør du

Drømmer du om at få en smuk, duftende rosenhæk i din have, så skal du i gang fra sidst i september og frem til frosten binder jorden, der er nemlig de perfekte planteforhold for barrodsroser. Brug de smukke planter, så de danner en hæk.

Skal roserne vokse vildt eller tæt?

Når du har fundet det rigtige sted til hækken, skal du tænke i rosensorter. Du kan få roser, der vokser vildt, højt og hurtigt. Du kan få sorter, der vokser tæt og langsomt, og ikke fylder så meget – og du kan få sorter, som blomstrer igen og igen hele sommeren.

Roser behøver ikke store huller

Når du har valgt sorten og stedet, er det bare at gå i gang. Husk, at roser ikke behøver store, dybe huller, ligesom jorden i efterårs-månederne ikke nødvendigvis skal forvandes.

Sådan skal podestedet være

Grav et smalt hul med din spade og sæt rosen i. Alle barrodsroser (på nær sorter i Rugosa-gruppen) skal plantes med podestedet 7 cm under jorden.

Planteafstand varierer

Podestedet er der, hvor grene og rødder møder hinanden. Rugosa-sorterne skal derimod have podestedet lige over jorden, så rodskud undgås. Planteafstanden varierer fra 1⁄2-1 m efter, hvilken sort du vælger.

Sådan giver du roserne de bedste betingelser

Jorden skal “klemmes” godt ned omkring rosen, så den får de bedste betingelser, og du behøver ikke nødvendigvis at jordforbedre, hvis du har lermuldjord i haven. Hvis jorden derimod er sandjord, kan det betale sig at komme lerjord i, og husk, at rosenjord helst skal mikses med lerjord før plantning.

6 gode råd om roser

  • Du kan med stor succes plante roser i efterårs- og vintermånederne. Det kræver blot, at der er plusgrader.
  • Roser er glade for vind og sol. De hader til gengæld skygge og tætte haver.
  • Skal din rosenhæk stå i skel ved en naturgrund eller en mark, så brug en ukrudtsdug. Den sparer dig for meget lugearbejde.
  • Plant aldrig roser i sandjord eller i rene rosenblandinger. Det er vigtigt at tilføre lerjord.
  • Roser – skal kun vandes i tørre perioder. Undgå at sprøjte vand på bladene, da det giver risiko for svamp.
  • En hel hæk fuld af roser giver både duft og stemning.

Mest læste artikler