Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske grønne vægge. Med planterne får du et fint blomstrende tapet, når de bruger hegnet som klatrestativ.

Ram haven ind

Et stakit, et flethegn eller et plankeværk er en god løsning, når haven skal rammes ind eller deles op, uden at det kræver masser af plads og tilbagevendende hækklipning.

Kræver kun lidt plads

Slyngplanter er geniale, når det gælder om at skabe frodighed i haven, fordi de kræver så lidt plads at plante i men alligevel gør stor fyldest, når de kommer til vejrs. De fleste slyngplanter er fra naturens hånd skovbundsplanter, der lader deres lange ranker slynge sig langs jorden, indtil de finder et træ at klatre til vejrs i. En adfærd, der går fint i tråd med opgaven at klæde et hegn på.

Søger mod lyset

De fleste slyngplanter vil gerne have det skyggefuldt og køligt omkring basis men samtidig mulighed for at sende deres blomstrende skud op i lyset. Rankerne vil altid søge mod lyset, så hvis du fx planter på nordsiden af et hegn, kommer det flotteste flor på den anden side af hegnet.

Placer planten rigtigt

Nordsiden af et helt tæt hegn er dog for mørk til, at planten kan etablere sig, mens øst- og vestvendte placeringer er perfekte. Planter du på den sydvendte side, er det en god ide at sørge for skygge omkring plantens basis fx med en ”fodpose” af frodige stauder.

Bland kompost i havejorden

De fleste slyngplanter sætter pris på muldrig jord, så det er en god idé at blande kompost i havejorden på plantestedet, før du planter. Plant planten, så potteklumpens overflade er 5-10 cm under jordoverfladen.

Plant på skrå

Du kan lede planten på rette vej ved at plante den på skrå. Det kan være en god ide at hjælpe rankerne til vejrs i begyndelsen ved hjælp af tilbinding eller et tyndt espalier. Vand grundigt efter plantning og hold øje med, at planten ikke tørrer ud i den første tid efter plantningen.

Få et let helhedsindtryk

Et transparent hegn beklædt med slyngplanter giver et let og romantisk helhedsindtryk. En god løsning, hvis hegnet bruges som rumdeler inde i haven. Selv om hegnet forekommer let og gennemsigtigt, er det meget begrænset, hvor meget der kan kigges igennem det, så det kan også sagtens bruges som ramme om haven. Desuden giver et åbent hegn mere læ i haven end et tæt, fordi det filtrerer vinden i stedet for at kaste rundt med den.

Hvis det helst skal gå hurtigt med at få klædt hegnet på, kan du så et-årige slyngplanter som ærteblomst, blomsterkarse eller pralbønne langs hegnet.

Mest læste artikler