Guide: Sådan får du succes med hækkeklipningen

Pas på dyrene, klip helt lige og fjern grenene. Det kan være svært at holde tungen lige i munden, når det kommer til hækkeklipning. Med disse fem tips går det som en leg.

Hække har mange funktioner i haven: De giver struktur i det åbne område, de beskytter mod vind, og de skaber en uforstyrret oase. Men for at hækken kan vokse sig tæt og busket, skal den klippes regelmæssigt. Her får du et par gode tips til pleje og beskæring af hækken:

1. Klip hækken på det rette tidspunkt

I princippet kan man klippe hæk hele året rundt. Men for at beskytte fugle og fugleunger bør man ikke klippe hækken kraftigt fra 1. marts til 30. september. Man må dog godt foretage lettere skulpturklipning. Uanset datoen bør du altid tjekke hækken for dyreliv, før du begynder at klippe.

Tip: Klip hækken både om foråret og efteråret – det vil give den grønne væg et tæt udseende.

2. Sådan klipper du lige

Hvem kan foretage en nøjagtig vandret klipning over flere meter manuelt? For at sikre, at hækkens overkant er helt lige, kan du benytte et enkelt trick med at trække en snor langs hele hækkens længde i den ønskede klippehøjde. Der kan benyttes træpinde eller metalstænger til at stramme og fastgøre snoren. Efter klipning fjernes snoren, og så kan arbejdet på hækkens sider begynde.

Tip: Klip altid hækken i lange cirkelbevægelser fra bund til top.

3. Fjern grenene og red græsplænen

Efter hækkeklipning kommer naturligvis oprydningen. Hvis der ligger grene på græsset, vil dette hæmme græssets vækst, og der kan opstå bare pletter. Derfor bør grene fra hækken fjernes fra græsset.

4. Sådan fjerner du blade og små kviste

Det er en god ide at indsamle små afklippede grene med det samme. Især de små blade fra en buksbom kan være vanskelige at fjerne fra jorden. Du kan forberede dig ved at lægge et stykke stof, fx et gammelt lagen, rundt om buksbommen. Afklippet falder ned på lagenet og kan let transporteres væk.

5. Skaf dig en forlænget arm

Har du også stået og balanceret på en stige? Når du klipper høje hække, kan armene hurtigt blive tunge. Ved høje eller brede hække gør redskaber med et justerbart klippehoved arbejdet lettere.

Kilde:

Pressemeddelelse fra STIHL

Mest læste artikler